hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović i Orić naljutili Dačića : Politika bošnjačkih zvaničnika usmjerena je na izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom !

Izetbegović i Orić naljutili Dačića : Politika bošnjačkih zvaničnika usmjerena je na izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom !

29 Jula
23:00 2016

Ivica-Dacic2_0“Ukidanje mjera zabrane za Nasera  Orića, koji je optužen za zločine nad Srbima na području Srebrenice, kao i izjave Izetbegovića gdje poredi Banjaluku i Novi Pazar, pokazuju da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BIH usmjerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom”, naveo je  u saopštenju za javnost ministar inostranih popslova Srbije Ivica Dačić.

On je ukazao da je “Republika Srpska međunarodno garantirani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom” i da je “srpski narod u BIH međunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva”.

“Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantirani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom u stvari poziv na promjenu ustavnog uređenja Srbije i grubo miješanje u naše unutrašnje poslove” naveo je srbijasnski šef diplomatije.

Dačić je naglasio i da “Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću”.

Izetbegović je prethodno rekao da je trebalo da ranije posjeti Novi Pazar i da svoj dolazak u taj grad ne smatra zaobilaženjem zvaničnog Beograda.

“U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dođem u Novi Pazar, poslije 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj posjeti, jer smo svi svjedoci da predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posjećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar”, kazao je Izetbegović.

Sud BiH ukinuo je sve mjere zabrane prema Oriću, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice u ljeto 1992. godine.

Orićev advokat Lejla Čović potvrdila je za sarajevski Dnevni avaz ovu informaciju, dodavši da je Orićeva odbrana u više navrata tražila od Suda BiH da donese ovakvu odluku i odbaci prijedloge Tužilaštva BiH za stalnim produženjem mera.Tužilaštvo BiH tereti Orića i Sabahudina Muhića da su na području Srebrenice ubili trojicu srpskih zarobljenika.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku