hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović Ganiću prije 18 godina : Ejupe, šta se dešava?

Izetbegović Ganiću prije 18 godina : Ejupe, šta se dešava?

02 Maja
21:17 2010

 2. maja 92. bivša Jugoslovenska narodna armija kreće u do tada najžešći napad na Sarajevo. Na meti tenkova i transportera JNA su državno Predsjedništvo, glavna sarajevska Pošta i drugi civilni objekti u centru grada."Jedinice JNA nastoje ovladati centrom grada i zgradom Predsjedništva, izbiti na lijevu obalu Miljacke i probiti se do komande Druge vojne oblasti gdje se nalazio i general Milutin Kukanjac. U napadima na Sarajevo 2. maja poginulo je 36 vojnika JNA, a uništeno je i nekoliko tenkova i oklopnih transportera.2. maja JNA je na sarajevskom aerodromu zarobila predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića. Odveden je u kasarnu u Lukavici, odakle je, preko Radio-televizije Sarajevo, uspostavljena telefonska veza sa državnim Predsjedništvom.

Rat u živo na RTV Sarajevo            U direktnom radio-televizijskom prijenosu građani su mogli pratiti razgovor koji je sa Izetbegovićem vodio tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić. "Alija, zašto ti ne dođeš u Predsjedništvo", pitao je Ganić. "Zato što mi ne daju da dođem", odgovorio je Izetbegović.Bildunterschrift: Posredstvom UNPROFOR-a dogovorena je razmjena – JNA će pustiti Izetbegovića u zamjenu za komandanta Druge vojne oblasti generala Milutina Kukanjca i vojnike JNA iz komande.3. maja prvi dio kolone JNA sa generalom Kukanjcem prošao je kroz bivšu Dobrovoljačku ulicu na teritoriju koju su tada kontrolirale snage bosanskih Srba. Potom je u Dobrovoljačkoj uslijedila pucnjava u kojoj je, prema tvrdnjama generala Kukanjca, poginulo šest vojnika JNA. General Armije BiH Jovan Divjak, jedan je od onih koji su pokušali spriječiti sukob u Dobrovoljačkoj. Govoreći o 2. maju, kazao je kako se "Sarajevo tada branilo od agresije JNA".

Manipulacija historijom i žrtvama                        Od događaja u Dobrovoljačkoj, kao i od namjere da se 3. maja ove godine obilježi stradanje vojnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj, želi se napraviti platforma za politiku mržnje, kaže predsjednik Helsinškog odbora Republike Srpske Branko Todorović.Pitanje Dobrovoljačke je samo jedan u nizu objekata manipulacije bez istinske želje da se taj i takvi problemi riješe. Ne radi se o pristupu koji je motiviran željom da se oda počast žrtvama, nego o potrebama dnevne politike, tako da žrtve postaju objekat političkog manipuliranja", kaže Todorović.2. maja počela je opsada Sarajeva tokom koje su snage bosanskih Srba (VRS, JNA i sprske paravojne formacije) ubile oko 10.000 ljudi. Analitičari tvrde da 2. maja 1992. nije odbranjeno samo Sarajevo, već i cijela BiH.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku