hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović o sastanku u Briselu : Na pola smo puta, još nema potpunog rješenja

Izetbegović o sastanku u Briselu : Na pola smo puta, još nema potpunog rješenja

01 Oktobra
18:19 2013
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je nakon današnjeg sastanka visokih zvaničnika Evropske unije i političkih lidera BiH da "smo na pola puta", te da "ovo što smo danas uradili još uvijek nije potpuno rješenje"."Nije nimalo jednostavno u nešto što je Daytonski sporazum bazirao na odnose etničkih grupa, unijeti i grupu ‘ostalih’. Imate vrlo čvrst stav iz RS-a da to mora biti direktan izbor i stavove predstavnika hrvatskog naroda u vezi njihove tvrdnje da im drugi biraju člana Predsjedništva BiH. Negdje smo na pola puta”, kazao je Izetbegović, prenosi Anadolija.

Korak naprijed

 Upitan da li su zvaničnici Evropske unije zadovoljni sastankom, Izetbegović je odgovorio potvrdno. "Zadovoljni su sastankom, to je zadnje što su rekli kad smo izlazili", rekao je Izetbegović.Na dodatno pitanje da li to znači da BiH neće trpjeti sankcije, Izetbegović je potvrdio da su iz Bruxellesa dobili upozorenja o mogućem ukidanju IPA fondova.
 "Definitivno smo odgodili neke stavove u tom smjeru…. U nastavku sastanka stvari su se relaksirale. Svi smo ulagali koliko smo mogli da se ide ka rješenjima koja će zadovoljiti sve", rekao je Izetbegović.Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je nakon današnjeg sastanka visokih zvaničnika Evropske unije i političkih lidera BiH u Bruxellesu da postignuti dogovor ”djeluje kao korak naprijed”. Bevanda je kazao da je definirano da na novom sastanku, 10. oktobra u Bruxellesu, budu definirane zadnje finese koordinacijskog mehanizma i ”da se to  prezentira na nastavku dijaloga u Bruxellesu”. ”Djeluje kao korak naprijed. Posebno za koorodinacijski mehanizam… Mislim da je danas napravljan iskorak i da su definirani zaključci pravi i  prihvatljivi”, kazao je Bevanda, dodajući da je oprezan i da očekuje da se na narednom sastanku postigne precizniji dogovor oko otvorenih pitanja. 

Afirmisani stavovi RS-a

 Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da su danas na sastanku u Bruxellesu usvojeni obavezujući principi za provođenje odluke "Sejdić-Finci" u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno, jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH. Na sastanku su, kaže, afirmisani stavovi i politike RS-a. – Ovo je dokaz da je naša čvrsta politika bila ispravna, jer je tražila da izbori za člana Predsjedništva BiH iz RS-a  budu direktni i da RS bude jedna izborna jedinica –  rekao je Dodik, objavljeno je na internet stranici SNSD-a. Dodik je, nakon današnjeg sastanka lidera političkih stranaka iz BiH s zvaničnicima Evropske unije u Bruxellesu, rekao da će mehanizam koordinacije na evropskom putu uvažavati ustavnu strukturu definisanu Dejtonskim sporazumom, za šta se, kaže, RS zalaže. Dodik je istakao da je na sastanku bilo govora i o mogućnosti sankcija za BiH, ukoliko ne dođe do dogovora.

-Bilo je ukazivanja na mogućnosti sankcija, kao što je zamrzavanja članstva u Vijeću Evrope i zamrzavanje IPA fondova. Moram istaći da nam IPA fondovi ne trebaju, ako se budu koristili za finansiranje i osnivanje institucjia BiH za koje ona nije nadležna – rekao je predsjednik SNSD-a i naveo da „BiH, koja ne daje nikakve rezultate, nije potrebna RS-u".- BiH na zajedničkom nivou pokazuje da je nesposobna da postigne bilo kakve koristi i takva nam ne treba. Čekat ćemo ovih deset dana, mislim da su federalni partneri shvatili da moraju nešto da učine. Mi smo rekli da se osjećamo zaglibljeni u blatu koji se zove BiH i rekli smo da će RS morati da traži alternativna rješenja, ako se nastavi ovakva pat pozicija čiji je uzrok FBiH –  naveo je predsjednik SNSD-a.

Posljednja šansa

 Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž potvrdio je za Srnu da su se politički lideri iz BiH u izjavi potpisanoj danas u Bruxellesu obavezali da će postići dogovor o provođenju odluke "Sejdić i Finci" i 10. oktobra "doći s njim u Bruxelles". Raguž je naveo da se u principima koje su lideri stranaka potpisali u Bruxellesu navodi da će se članovi Predsjedništva BiH birati direktno i da će se birati jedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH. Prema njegovim riječima, konačan dogovor o načinu izbora u Federaciji BiH usaglasavaće se narednih dana uz pomoć eksperata Evropske komisije. "Naveli smo i da će se iz Federacije birati dva člana Predsjedništva, te da će se uvažiti ustavna struktura i zabrinutost konstitutivnih naroda i ostalih, te da se neće nametati izborna volja. Federacija je jedna izborna jedinica, a model će se tražiti ili kroz grupisanje kantona ili kroz premijum mandate", rekao je Raguž.On je naveo da se više ne smije gubiti vrijeme i da se mora doći do rješenja. "Ovo je prekretnica u odnosima i posljednja šansa da ne izgubimo fondove", rekao je Raguž. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku