hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegovć o posjeti Nikolića BiH: “Ako odluči doći, dobro je došao”

Izetbegovć o posjeti Nikolića BiH: “Ako odluči doći, dobro je došao”

14 Januara
16:39 2017

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović, rekao je u razgovoru za banjalučke Nezavisne novine da je predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić dobro došao u BiH “ako odluči doći”. ističući kako stiče dojam da Nikoliću i nije pretjerano stalo do razvoja dobrosusjedskih odnosa.

Na pitanje hoće li biti posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH i kako vidi politiku srbijanske vlade prema BiH, Izetbegović je odgovorio:

– Pozvan je više puta i dobro je došao kad god odluči da dođe. Odluka je njegova. Po onome što trenutačno radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa sa državom BiH na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osjećanja svih njenih naroda i građana. Čemu prijem osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u Predsjedničkom kabinetu u Srbiji? Nije Krajišnika osudio neki “bošnjački” sud, već Haški tribunal nakon procesa koji je trajao godinama. Nikolić je, po mom mišljenju, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH.

Naravno da predsjednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumijeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bh. Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu RS, mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince, rekao je Izebegović.

Na pitanje da li vjeruje da će koalicija SDA – SBB preživjeti do narednih opštih izbora, Izetbegović je dao potvrdan odgovor.

– Imamo iste ciljeve, i strateške i kratkoročne. Naravno, nije sve savršeno, postoje rivalstva i stare rane, ali mudrost lidera i jeste u tome da se zarad opšteg interesa prevaziđu lične emocije. Što se tiče SDA, ta koalicija će imati jednaku podršku kakvu je imala sve vrijeme dosad.

Iz3tbegović je također rekao kako neće doći do cijepanja SDA.

-Uprkos upornim pokušajima nekih da u javnosti stvore iskrivljenu sliku stanja i odnosa unutar SDA, ne postoji rasprostranjeno nezadovoljstvo unutar stranačke strukture. Koncentracija bivših potpredsjednika stranke u najvišem zakonodavnom tijelu države i najbrojnijem poslaničkom klubu stvara pojačan dojam nezadovoljstva. Cijenim da ćemo do kraja januara riješiti i taj problem, da ćemo postići dogovor sa svom četvoricom ili barem sa većinom bivših potpredsjednika SDA. Radimo intenzivno na tome.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku