hamburger-icon

Kliker.info

Izborni zakon na Domu naroda: Bošnjaci pokrenuli proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Izborni zakon na Domu naroda: Bošnjaci pokrenuli proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa

04 Maja
16:07 2017

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda

Ljilje Zovko, Bariše Čolaka, Zdenke Džambas, Martina Raguža i Marija Karamatića da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

Za je bilo osam delegata, a protiv sedam, dok suzdržanih nije bilo.

Iz Federacije BiH pet delegata je bilo za, a pet protiv hitne procedure, dok su iz RS-a tri delegata bila za, a dva protiv razmatranja po hitnoj proceduri.

Klub delegata bošnjačkog naroda je nakon toga pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, o čemu je Dom izvijestio predsjedavajući tog kluba Halid Genjac.

“Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, poznato je da se mi već dugi niz godina nalazimo pred obavezom sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava zbog toga što naš izborni zakon svojim odredbama krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima”, kazao je Genjac.

Istakao je da izmjene zakona bez rješavanja presude Sejdić-Finci nisu prihvatljive te da je predloženo rješnje nepovoljnije od postojećeg.

“Što se tiče Mostara, zakon ima tehničke nedostatke u smislu uspostavljanja višečlanih izbornih jedinica i kompenzacionih lista, što je suprotno zakonu. Smatramo da formiranje izbornih područja u Mostaru mora biti dogovor i Srba i Bošnjaka i Hrvata kako bi se izbjegao inžinjering sračunat na dominaciju jednog naroda”, rekao je Genjac.

Što se tiče izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, Genjac je pojasnio da predloženo rješenje matematički nudi da naprimjer Bošnjaci iz Kantona 10 ne bi mogli bit izabrani u Dom naroda isto kao ni Hrvati iz Kantona Sarajevo.

“To je suprotno odredbi Ustava FBiH. Osim toga, iz takvog rješenja nastala bi diskriminacija koja je već presuđena od Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Pilav protiv BiH”, kazao je Genjac.

Pojasnio je da Ustavni sud BiH sada ima dvije mogućnosti i to da prihvati štetnost po vitalni nacionalni interes i u tom slučaju zakon se može usvojiti samo ako za njega glasaju po tri delegata iz svakog Kluba u Domu naroda.

“Ako Ustavni sud BiH procjeni da se ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa zakon se usvaja u Domu naroda BiH prostom većinom uz entitetsku većinu. Vjerujem da će Ustavni sud BiH imati senzibiliteta i razumijevanja te da će ovo s osnovanim razlozima bit proglašeno štetnim po vitalni nacionalni interes”, rekao je Genjac.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku