hamburger-icon

Kliker.info

Izbori u Francuskoj: U drugi krug idu Marine Le Pen i Emmanuel Macron

Izbori u Francuskoj: U drugi krug idu Marine Le Pen i Emmanuel Macron

23 Aprila
20:26 2017

Kandidat centra Emmanuel Macron i ekstremno-desničarka Marine Le Pen, prema projekcijama netom završenih predsjedničkih izbora u Francuskoj , takmičit će se 7. maja u drugom krugu jer su osvojili najviše glasova.

Birališta su zatvorena u 20 sati.

Macron, bivši ministar ekonomije i bivši bankar koji se zalaže za Evropsku uniju, prema projekcijama anketara Harrisa osvojio je 24 posto glasova, dok je po Elabe-u osvojio 23,7 posto glasova. Le Pen, liderka antiimigracionog i anti-EU Nacionalnog fronta, dobila je 22 posto u oba istraživanja.

Različite vizije

Prema Harrisu, kandidat konzervativaca Francois Fillon i ekstremno-ljevičarski kandidat Jean-Luc Melenchon osvojili su po 20 posto glasova što znači da su eliminirani iz utrke za šefa države.

Ukoliko se ovi rezultati potvrde, 7. maja za mjesto predsjednika Francuske takmičit će se dva kandidata sa potpuno različitim političkim i ekonomskim vizijama države čija se ekonomija u mnogome oslanja na stanje u susjedstvu i u kojoj je četvrtina mladih nezaposlena.

Premda je Macron (39) novajlija na političkoj sceni, izborne ankete mu daju velike šanse u drugom kolu i smatraju kako će lako pobijediti 48-godišnju Le Pen.

Belgijski list La Libre, pozivajući se na neimenovane izbore u izbornom procesu, objavio je kako je Macron osvojio 24 posto glasova. Drugo mjesto dijele Marine Le Pen i Francois Fillon sa po 21 posto glasova, dok je četvrti Jean-Luc Melenchon sa 19 posto glasova. Prema javnom belgijskom servisu RTBF, Macron je osvojio 23 posto glasova, druga je Le Pen (22,5), Fillon je treći sa 20 procenata glasova.

Ankete su pokazivale kako će odziv biti malen, kao i kako je puno birača neodlučno.

Na izborima se takmičilo 11 kandidata, a četvero ih je imalo šanse za prolazak u drugi krug.

Jake mjere sigurnosti

Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male šanse jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Konzervativni kandidat Fillon glasao je tokom prijepodneva u Parizu strpljivo čekajući na red za glasanje na biračkom mjestu zajedno s brojnim biračima.

Kandidat centra Macron glasao je zajedno sa suprugom Brigitte u Le Touquetu, ljetovalištu sjeverno od Pariza, u istoj zgradi u kojoj se par skoro prije deset godina vjenčao. Potom se pozdravio s biračima koji su mu zaželjeli uspjeh na izborima.

Čelnica ekstremne desnice Le Pen glasala je u Henin-Beaumontu na sjeveru države, nekadašnjem rudarskom gradu koji je sada uporište njene Nacionalne fronte.

Vlada Francuske mobilizirala je više od 50.000 policajaca i pripadnika žandarmerije kako bi štitili birače, a mobilizirano je i 7.000 vojnika.

Na predsjedničkim izborima u Francuskoj pravo glasa ima približno 47 miliona registriranih glasača. Izbori će biti održani pod visokim sigurnosnim mjerama, a glasanje će biti obavljeno na 69.245 mjesta. Biračka mjesta su otvorena u 8:00 sati, a bit će zatvorena u 20:00 sati po srednjoevropskom vremenu. Očekuje se kako bi zvanični rezultati trebali biti objavljeni do 26. aprila.

Pobjednik predsjedničkih izbora će 14. maja preuzeti dužnost od trenutnog predsjednika Francoisa Hollanda.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku