hamburger-icon

Kliker.info

Izbjeglička solidarnost : Sirijske izbjeglice pomogle porodici iz BiH da se vrati kući (Video)

Izbjeglička solidarnost : Sirijske izbjeglice pomogle porodici iz BiH da se vrati kući (Video)

07 Novembra
23:00 2015

Bosnjak21Blizu stotinu hiljada građana sa područja Balkana, narednih mjeseci trebalo bi da budu vraćeni iz Njemačke. Nakon izmjena njemačkog zakona o azilu sve se obavlja po hitnoj proceduri. Državljani neke od balkanskih zemalja imaju rok do kojeg moraju napustiti zemlju, u protivnom, slijedi deportacija.

Od jednog izbjegličkog centra do drugog… S izbjeglicama iz Sirije i Afganistana, ili s migrantima s Balkana… Tako, šest mjeseci.Vahid Bošnjak mještanin Šerića kod Zenice, priča za Al Jazeeru: “Neću ja čekat protjerivanje, ja u četvrtak uzimam ženu i djecu i idem kući. Kad se vratim kući u Šeriće, poljoprivreda, posao koji sam radio i to je to.”

Vahid i njegova porodicu su stigli krajem prošlog vikenda u Bambergu, u Njemačkoj u jedan azilantski centar u kojem tražioci azila s područja Balkana čekaju deportaciju. Ali on je odlučio da ne čeka, nego se sa svojom porodicom uputio kući.

“Stigli su juče, a već danas – pune ruke posla. Tlo pogodno za uzgoj krompira, no oni su možda malo zakasnili”.

Pokušaće s malinama, kaže, pa šta bude. „Ja volim bit i u ovim čizmama i s trnokopom, nego tamo u patikama na onim njihovim, što kažu po našem, jaslama i milostinji. Ovdje je što si zaradio sebi, to ti je to. Legneš s rahatlukom, ustaneš s rahatlukom, a tamo nema rahatluka i smijeha”, govori Bošnjak.

Pričaju da novca nisu imali ni za povratak kući, a onda su izbjeglice iz Sirije za njih skupile 400 evra.

„Abdulah, momak iz Sirije, 22 godine ima, odvojio je svoje pare i dao ih nama. To je stvarno za neočekivat. Možda iz Bosne neko nam ne bi pomogao”, otkriva Fatima Bošnjak kroz suze.

“Da nisam došao juče, došao bih za pet šest dana, avionom, policija bi me deportovala, probleme bih imao, a ovako sam potpisao, otišao, napustio i to je to…Tri mjeseca nemam pravo ući, a poslije tri mjeseca kao turist, mogao bih otići”, kaže Vahid, dok na pitanje hoće li, ipak odgovara: “Ne vjerujem, sumnjam, možda kad bi neki posao ispao”.

Ali procedura za dobijanje posla u Njemačkoj dosta je složena, uslovi za azil – još složeniji. Mnogi građani jugoistočne Evrope to ne znaju, pa odlaze. A onda se brzo, milom ili silom vraćaju.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku