hamburger-icon

Kliker.info

Izbjegavanje preglasavanja vrhunac zajedničkog djelovanja : Članovi Predsjedništva BiH zasebno odgovaraju Sudu u Hagu

Izbjegavanje preglasavanja vrhunac zajedničkog djelovanja : Članovi Predsjedništva BiH zasebno odgovaraju Sudu u Hagu

02 Marta
14:30 2017

Svaki član Predsjedništva BiH pojedinačno će dostaviti svoje mišljenje o legitimitetu Sakiba Softića kao agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u reviziji presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, saopćeno je iz bh. Predsjedništva nakon konsultacija održanih u četvrtak.

Članovi Predsjedništva održali su neformalne konsultacije u vezi s pismom koje je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine uputio Međunarodni sud pravde u vezi sa zahtjevom za reviziju presude tog suda po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

“Na konsultacijama je dogovoreno da svaki član Predsjedništva pojedinačno dostavi svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu”, navedeno je u saopćenju.

Mogućnost zajedničkog stava

Tri člana Predsjedništva imaju rok do četvrtka u 18 sati da Međunarodnom sudu pravde dostave stav prema legitimitetu Softića pred tim sudom.

Odgovarajući na pitanje može li od toga zavisiti (ne)prihvatanje zahtjeva za reviziju presude suda u Hagu, Izetbegović je kazao da argumenti koji će biti izneseni u pismima mogu utjecati na to.

Ivanić je u utorak na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da ne očekuje ništa novo u vezi sa stavom prema zahtjevu za reviziju tužbe, jer je o tome “nemoguće postići konsenzus”.

“Ja i Bakir Izetbegović ne možemo imati zajednički stav”, kazao je Ivanić novinarima u Sarajevu i dodao da će on, s konsultacijama ili bez njih, dostaviti svoj stav Međunarodnom sudu pravde do roka koji je određen.

‘Preglasavanje remeti odnose’

Dragan Čović rekao je prije sastanka da će pokušati da se nađe zajednički stav, jer “ne bi bilo dobro da ima preglasavanja, pošto bi to moglo dodatno poremetiti odnose”, prenose mediji.

On nije htio otkriti kakav će odgovor uputiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, rekao je da je uputio pismene dopise Stranci demokratske akcije i Savezu za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, kao koalicionim partnerima, kako bi se održali sastanci, dodajući da će oni biti održani ubrzo.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku