hamburger-icon

Kliker.info

Izabran i konzorcij za posao mjerenja radioaktivnosti : Hrvatska korak bliže do skladištenja radioktivnog otpada na Trgovskoj gori

Izabran i konzorcij za posao mjerenja radioaktivnosti : Hrvatska korak bliže do skladištenja radioktivnog otpada na Trgovskoj gori

12 Avgusta
15:55 2020

Hrvatska je izabrala konzorcijum za posao mjerenja radioaktivnosti na području opštine Dvor, gdje namjerava da gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Konzorcijum ponuđača koji čine Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Institut “Ruđer Bošković” i Agronomski fakultet iz Zagreba

U hrvatskom Fondu za finasiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” Srni je potvrđeno da je ovaj konzorcijum izabran u postupku javne nabavke za izradu dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Na javni poziv za dio javne nabavke, koji se odnosi na mjerenje radioaktivnosti, stigla je samo ponuda ovog konzorcijuma vrijedna 3,87 miliona kuna (blizu milion KM).

Iz Fonda su naveli da su u toku dvije javne nabavke, od kojih je jedna za izradu dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a druga za uslugu agencije za sprovođenje pi-ar aktivnosti na projektu uspostavljanja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

– Nabavka vezana uz izradu dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada je u završnoj fazi, a za sada je objavljen odabir najpovoljnijeg ponuđača za drugu grupu poslova prema dokumentaciji za nadmetanje. Kao najpovoljniji ponuđač odabrana je zajednica ponuđača Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Institut “Ruđer Bošković” i Univerzitet u Zagrebu, Agronomski fakultet – rekli su iz Fonda.

U Fondu napominju da je odluka o odabiru objavljena na stranicama Elektronskog oglasnika javne nabavke, kao i da će izbor ostalih ponuđača po ovom postupku biti objavljen nakon odabira.

Za nabavku usluge pi-ar agencije objavljen je otvoreni postupak javne nabavke, a rok za dostavljanje ponuda je 10. septembar.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” odlaže u kasarni “Čerkezovac”, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji bi, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”, bio smješten i postojeći institucionalni otpad.

(Kliker.info-BN TV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku