hamburger-icon

Kliker.info

Iza zavjese : Zbog svađe u Butmiru propalo potpisivanje izjave

Iza zavjese : Zbog svađe u Butmiru propalo potpisivanje izjave

11 Oktobra
06:02 2009

Unatoč tvrdnjama o novom snažnom angažiranju međunarodne zajednice u rješenje bh. enigme, butmirski sastanak bio je sve osim upravo toga. Iza kulisa butmirskoga kampa NATO-a domaći su političari, uz različita gledanja, demonstrirali međusobnu nepodnošljivost i snažno izražene nacionalne napetosti.

Pripremljena izjava         
Kako doznaje Večernjak, međunarodni pregovarači u posljednji su trenutak odlučili ne ponuditi bilo kakve papire na stolu svjesni da će time ponovno potrošiti kredibilitet kako je to bilo na 10. godišnjicu Daytona u Washingtonu kada ni potpis tadašnje američke državne tajnice Condoleezze Rice nije pomogao da ustavne promjene prođu u Parlamentu. Četiri godine kasnije politička situacija u BiH još je kaotičnija. Iza zidina butmirske baze stranački predstavnici najprije su, što su potvrdili i u izjavama, predstavili dramatično različita stajališta o svim pitanjima uključujući ustavne promjene, uvjete za zatvaranje OHR-a, do podjele državne imovine ili članstva u NATO-u i EU.

 Skeptični zbog takvog scenarija švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i povjerenik za proširenje EU Olli Rehn odustali su čak i od ranije pripremljene zamjenske varijante. Doznaje se da je bila pripremljena izjava koja je trebala glasiti “Opredijeljeni za integracije …” i približavanje NATO-u i EU, no na kraju vrlu neuspješnog dana odustalo se i od toga. Kako nisu međusobno komunicirali cijeli dan, političari su oko podneva ostavljeni u posebnoj prostoriji koju su očito nadzirali organizatori iz NATO-a.

Bez zaključaka             
Prije ručka izbila je prava prepirka s vrlo ružnim rječnikom, prije svega između političara između Banje Luke i Sarajeva.Umjesto ikakvog zaključka bh. političarima samo je poručeno da se eventualni novi sastanak u istom sastavu treba očekivati 20. oktobra. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku