hamburger-icon

Kliker.info

Iza scene : Ponovo zatražena smjena Milorada Dodika

Iza scene : Ponovo zatražena smjena Milorada Dodika

09 Jula
01:27 2011

Pojedini veleposlanici Vijeća za provedbu mira (PIC) ponovno su na jučerašnjoj sjednici povukli pitanje smjene predsjednika RS-a Milorada Dodika, doznaje Dnevni list iz dobro obaviještenih izvora. Naime, neki veleposlanici su iznijeli stav kako na Dodika treba izvršiti pritisak da se sam povuče s političke scene. O ovome se govorilo upravo zbog činjenice da je Dodik već jedno vrijeme, pogotovo nakon izazivanja krize zbog pokretanja priče o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH, okarakteriziran kao prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu. Ovaj slučaj, ali i uvjetovanje oko podjele državnih ministarstava ipak su samo neke od stvari koje zamjeraju predsjedniku RS-a. Priču o pritisku kao i najave da bi Dodikov odlazak trebao uslijediti do kraja godine naš je list već u više navrata donosio, a o tome se upravo i govorilo na zatvorenom dijelu sjednice PIC-a. Javnost, naravno, o ovome nije službeno obaviještena na tiskovnoj konferenciji, međutim, iz dobro obaviještenih izvora doznajemo kako se o Dodiku i o njegovu odlasku govorilo.

Osuda zaključka NSRS-a

Nakon sjednice priopćeno je kako je PIC političare u BiH pozvao na što hitnije formiranje Vijeća ministara BiH i na dvodnevnoj sjednici nije dao visokom predstavniku Valentinu Inzku signal da se međunarodna zajednica uplete u formiranje vlasti na razini BiH. – Osim na formiranje Vijeća ministara BiH, politički direktori PIC-a jučer su pozvali i na prestanak osporavanja Daytona i jačanje prisutnosti EU-a kao druga dva prioriteta za iduće razdoblje, rekao je Inzko nakon sjednice PIC-a.Visoki predstavnik i njegov prvi zamjenik Roderick Moor potvrdili su da je Rusija izdvojila mišljenje u komunikeu, u dijelu koji se odnosi na osudu zaključaka Narodne skupštine RS-a od 13. travnja, koji su za ostale članove PIC-a neprihvatljivi i predstavljaju najveće osporavanje Daytona od kada je potpisan.
– PIC je konstatirao da od prethodne sjednice nije učinjeno ništa na ispunjavanju 5+2 uvjeta i cilja OHR-a, istaknuo je Inzko.
Ovime je postalo jasno kako se PIC nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu iz prve ruke uvjerio u težinu i ozbiljnost političke krize u kojoj se našla naša zemlja, a koja ni nakon 9 godina od izbora nema novu državnu vlast. Nedostatak reformi, usporen euroatlantski put kao i činjenica da se ustroj nove državne Vlade još uvijek ne nazire, nagnali su političke predstavnike najmoćnijih zemalja, među kojima je bio i pomoćnik zamjenika američke državne tajnice Thomas Countryman, da razmotre i neke korake kako bi se otkočio ovaj proces. Tim više što se politička kriza oko formiranja vlasti itekako prenosi i na sve ostale pore života u BiH, a pogotovo dio koji se odnosi na napredak prema EU-u.

Upozoravajuće poruke

Jučerašnje zasjedanje PIC-a bilo je specifično i po činjenici da su se pred političkim direktorima obratili i predstavnici svih značajnijih političkih stranaka okupljenih u kolegije oba doma Parlamenta BiH. Prilično su oštri bili govori predsjednika dvaju HDZ-ova Dragana Čovića i Bože Ljubića, a Čović je u svojstvu zamjenika predsjedatelja Doma naroda novinarima nakon zasjedanja PIC-a jasno poručio kako OHR treba zatvoriti vrata u BiH čime bi se spriječilo sankcioniranje građana kroz tu instituciju. Čović je upozorio članove PIC-a i kako legitimni predstavnici sva tri naroda koji su dobili potporu na izborima moraju činiti vlast na svim razinama kao i da ta vlast mora biti uređena u skladu sa zakonom. Predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Bećirović otkrio je kako su na sjednici svi imali priliku čuti i od predstavnika onih koji su se javili za riječ – Španjolske, Rusije, Velike Britanije, Europske komisije, visokog predstavnika, da oni žele što prije formiranje funkcionalnog Vijeća ministara. No, nije zaboravio osvrnuti se i na zahtjeve za zatvaranjem OHR-a, poručivši da u ovoj zemlji postoje neodgovorni političari koji bi, kada ne bi bilo međunarodne zajednice i OHR-a, vrlo brzo BiH vratili u devedesete godine.

Što je uzrok krize

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Milorad Živković govorio je na sjednici PIC-a o težnji nekih stranaka sa sjedištem u Sarajevu da promoviraju politiku centralizacije sve do krajnjeg cilja stvaranja unitarne BiH, koja u sebi nosi opasnu antidaytonsku poruku – jedan čovjek, jedan glas. Predsjednik HDZ-a 1990. i drugi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma BiH Božo Ljubić ukazao je, uz ostalo, na tešku političku krizu u zemlji te na neravnopravnost i kršenja prava građana. Po njegovim riječima, BiH se suočava s najtežom političkom krizom od Daytona, a na europskom putu sve više zaostaje za susjedima. S druge strane, dopredsjedatelj Doma naroda Sulejman Tihić više je govorio o izazovima na putu BiH prema EU-u i NATO savezu. Ipak, govoreći o uzrocima trenutačne političke krize, Tihić je okrivio vlasti RS-a koje ne priznaju Vladu Federacije BiH, što se negativno odražava na međuentitetsku suradnju i rješavanje problema.   (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku