hamburger-icon

Kliker.info

Iza kulisa sjednice PIC-a : Milorad Dodik tražio svoju smjenu

Iza kulisa sjednice PIC-a : Milorad Dodik tražio svoju smjenu

01 Jula
14:08 2009

Istup premijera Republike Srpske na skupu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) preksinoć je obilježio političke kuloare ne samo u Sarajevu nego i šire. U nekontroliranom izljevu bijesa Dodik je napao sve oko sebe. Kako nam je preneseno, premijer RS optužio je prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana (Raffi Gregorian) da mu "podmeće", što i nije izazvalo neko veliko zanimanje prisutnih. Za njih je to već stara Dodikova tlapnja. Potom se obrušio na lidera SDA Sulejmana Tihića, kojeg je optužio da mu montira istrage i sudske progone. Kako je više pjenio i gubio kontrolu nad sobom, Dodik se okomio i na predstavnike Velike Britanije u PIC-u, optuživši ih da kuju zavjere protiv njega. Udario je i na osoblje OHR-a, kojem je zamjerio da već godinama radi protiv njega (i RS, što je eufemizam!).Na kraju je zaprijetio da će tužiti visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) zbog smjene Dodikovog špijuna u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Radislava Jovičića. Svoj nastup poentirao je izazovom cijeloj međunarodnoj zajednici, koji je sublimirao u jednostavnoj poruci: – Ja sam spreman da me vi smijenite. Jeste li vi?
Kafanski istup
Zanimljivo je da niko nije odgovorio na taj izazov. Štaviše, većina njih bila je konsternirana Dodikovim kafanskim istupom. On je bio komentiran kako tokom večere, koju su strani učesnici PIC-a upriličili nakon Dodikovog performansa, tako i jučer i u komunikaciji s glavnim gradovima država članica PIC-a. Prema prvim reakcijama, Dodikov istup ponajviše je pomogao Tihiću. Suočen s pritiskom, posebno evropskih struktura, da obnovi prudski proces, lider SDA praktično je oslobođen od svake krivice zbog zastoja u susretima i razgovorima trojice lidera. Nadalje, prva posljedica sumanutog izljeva bijesa premijera RS jeste još oštriji rječnik PIC-a, u kojem se vrlo precizno okrivljuju vlasti RS i Dodik za probleme u funkcioniranju BiH. Vidjet ćemo hoće li sve to imati ikakve konkretne učinke u djelovanju međunarodne zajednice u BiH.
Špirić ignoriran
Ponuda premijera BiH Nikole Špirića da bude organiziran sastanak na kojem bi se riješilo pitanje čelnih ljudi u državnim institucijama, naprosto je – ignoriran. Očito, niko od prisutnih Špirića ne doživljava ozbiljno, pa se tako odnosi i  prema njegovim prijedlozima. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku