hamburger-icon

Kliker.info

Iz Žepe u Dom lordova: Kraljica Elizabeta II. proglasila Arminku Helić barunicom!

Iz Žepe u Dom lordova: Kraljica Elizabeta II. proglasila Arminku Helić barunicom!

08 Avgusta
22:56 2014

Arminka1Britanska kraljica Elizabeta II. dodijelila je jučer Arminki Helić, Bosanki koja već dulji niz godina živi i radi u Ujedinjenom Kraljevstvu, titulu barunice.Arminka je bila viša savjetnica i zamjenica šefa Ureda ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea, a danas je specijalna savjetnica britanske vlade o pitanjima sprječavanja seksualnog nasilja u svijetu. Smatraju je jednom od najutjecajnijih članova Konzervativne stranke Velike Britanije, a zasigurno je jedna od najvećih stručnjaka za vanjsku politiku.

Iz Žepe u Dom lordova

Arminka Helić kći je Džemke i Rasima Helića iz Gračanice. U ratu je kao izbjeglica iz opkoljene enklave Žepa došla u Englesku, gdje je završila niz prestižnih škola i fakulteta, među kojima i Oxford. U jednom razgovoru za Dnevni list, Arminka je istaknula kako se ponosi svojim bosanskim podrijetlom, ali je istodobno istaknula kako ona “nije Bosanka u britanskoj vladi, već Britanka u britanskoj vladi ”. Govoreći o svom uspjehu, budući da se nalazi na nekim od najodgovornijih pozicija u vladi jedne od najutjecajnijih država svijeta, Arminka kaže kako je i u tome jedna od najvećih razlika između njezine nove i stare domovine – država ti daje šansu da se obrazuješ i da s tim obrazovanjem nađeš posao, bez obzira što si u Britaniju došao kao stranac.

Nakon što je objavljeno da je Arminki Helić dodijeljena doživotna plemićka titula barunice, čime je postala i doživotnom članicom Doma lordova, Gornjeg doma britanskog parlamenta, Arminka je istaknula kako je to za nju izuzetno velika čast.-Ovo je ujedno i dokaz kako Velika Britanija svim svojim građanima pruža jednake mogućnosti. Bit će mi čast raditi u Gornjem domu britanskog parlamenta i istodobno činiti sve da most prijateljstva između Velike Britanije i BiH bude sve jači – istaknula je ova mlada Gračaničanka.

Uticajna konzervativka

Arminka Helić završila je Oxford i poznata je kao poliglot. Britanski mediji, posebno oni tabloidni, navodili su i kako je “plavooka muslimanska imigrantica Williama Haguea” utjecala na njega da promijeni mišljenje kad su u pitanju izraelski napadi na Libanon 2006. godine.Upravo je ona bila posrednica u susretu Angeline Jolie i Williama Haguea, koji su udružili snage u kampanji protiv zlostavljanja žena ratu i pitanja djece koja su rođena nakon silovanja. To je rezultiralo i konferencijom u Londonu sredinom juna kad su se okupili šefovi vlada, država i ministri vanjskih poslova iz čitavog svijeta, a tom prigodom ukazano je i na žrtve rata na prostorima BiH i bivše Jugoslavije.

S druge strane, mediji iz Srbije i Republike Srpske napadali su je i sklapali konstrukcije kako “Arminka Helić predvodi bošnjački lobi u britanskoj vladi”, iako je ona savjetovala britanskog ministra vanjskih poslova za pitanja Azije, Afrike i Bliskog istoka, svih dijelova svijeta osim Balkana. Bilo kako bilo, britanski mediji proglasili su je jednom od stotinu najutjecajnijih političarki Konzervativne stranke Velike Britanije.Arminka ima četiri sestre koje žive u Tuzli i sve su napravile uspješne karijere. Jedna od njih je ugledna tuzlanska sutkinja Vildana Helić. Također, jedna od Arminkinih sestara je i ugledna profesorica dr. Nizama Salihefendić, koja predaje na Medicinskom fakultetu u Tuzli. (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku