hamburger-icon

Kliker.info

Iz SDP-a pisali SDA: Molimo vas, zamijenite Biseru Turković

Iz SDP-a pisali SDA: Molimo vas, zamijenite Biseru Turković

01 Jula
15:10 2020

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje postupak ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je na sjednici Vijeća ministara BiH blokirala imenovanje ekspertne grupe koja treba imati ključnu ulogu za nastavak borbe protiv izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske Gore, neposredno uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

“Zabrinjavajuća je njena neinformisanost i politička nonšalantnost po pitanju ovako važnog problema, koji se tiče interesa države BiH, zdravlja njenih građana i zaštite životne sredine. Nas ne čudi podanički odnos koji pojedinci u institucijama gaje spram susjednih država, ali je pitanje na koje ćemo potražiti odgovor i to iz kojih vrlo konkretnih razloga se i ministrica Turković uklopila u tu matricu.

Ovo nije njen prvi ozbiljan politički gaf, te je očigledno je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, stranke iz koje dolazi ministrica Turković, dobro znao o čemu govori kada je pravdajući jedan od njenih političkih promašaja najavio da će ih biti još. S druge strane, potpuno je nejasno zbog čega su takvu osobu imenovali na ovu odgovornu funkciju”, naveli su danas iz SDP-a u saopćenju, te zaključili:

“Protivljenje izgradnji odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada je jedna od rijetkih tema oko koje postoji saglasnost svih političkih aktera, i pozicije i opozicije, od nivoa lokalnih zajednica, preko entitetskih i državnog parlamenta, pa do Predsjedništva BiH. Zbog toga je nejasan razlog i motiv ministrice Turković da zaustavi konkretne aktivnosti po ovom pitanju.

Njeni argumenti su demonstracija površnosti, neznanja i odsustva odgovornosti. Zbog svega ovoga pozivamo SDA da najozbiljnije razmisli da gospođu Turković na mjesto ministrice vanjskih poslova zamijene kapacitiranom osobom koja će se miješati u svoj posao i kojoj će životi 300 hiljada građana koji gravitiraju ovom području biti važniji od bilo čega drugog.”

(Radio Sarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku