hamburger-icon

Kliker.info

Ivo Miro Jović: Hrvati nezadovoljstvo mogu izraziti i izlaskom iz države

Ivo Miro Jović: Hrvati nezadovoljstvo mogu izraziti i izlaskom iz države

03 Oktobra
16:15 2006

Portparol HDZBiH Mišo Relota potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" da je kandidat SDPBiH Željko Komšić pobjednik izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
Pojasnio je da je Komšićeva pobjeda postala nesporna nakon što su prebrojani glasovi iz Tuzle, Sarajeva, dijelova Zenice…
Relota kaže da ovakav izborni rezultat jasno pokazuje kako je Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH glasovima nehrvata, prije svih Bošnjaka. Ocijenio je da je to "tragedija za hrvatski narod u BiH".
Na pitanje da li HDZBiH priznaje Komšićevu pobjedu, Relota je odgovorio negativno, dodajući kako njega, pored "najjače hrvatske stranke u BiH, ne priznaje ni hrvatski narod".
– Željko Komšić dobio je samo pet posto glasova Hrvata u BiH, ali je, nažalost, glasovima nehrvata izabran za člana Predsjedništva BiH. Što se tiče hrvatskog glasačkog tijela u BiH, naš kandidat Ivo Miro Jović nesporno je osvojio najviše glasova, pobijedio je svoje protukandidate – kazao je Relota.
Jović u izjavi za "Dnevni avaz" kaže da je on apsolutni pobjednik na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i da će, kao i do sada, nastaviti obavljati tu funkciju "u korist BiH i svih njenih naroda i građana". Na našu konstataciju da izborni rezultati pokazuju da ga je porazio Komšić, ističe:
– Razumijete me. Bio sam jasan. Ja sam hrvatski član Predsjedništva BiH! U suprotnom će se desiti nešto šokantno u ovoj zemlji… Može biti tragično… Komšić neće doći na funkciju, kandidat SDP-a nije dobio nijedan glas istinskog Hrvata.
Ponovio je da će Hrvati u BiH učiniti sve da Komšić ne bude najviši hrvatski predstavnik u BiH i da su i dalje sve opcije uključene.
Odgovarajući na naš upit na koji način će Hrvati izraziti svoje nezadovoljstvo izborom Komšića, Jović kaže:
– Hrvati svoje nezadovoljstvo mogu izraziti i izlaskom iz države. I to je moguće…Nas u BiH niko nije natjerao, to je naša draga volja… Sve je moguće, sve je otvoreno nakon ovoga.

F. VELE (Dnevni avaz)

Uskoro sjednica Predsjedništva stranke

Relota nam nije želio odgovoriti na pitanje šta će HDZ učiniti nakon pobjede Komšića.
Kazao je da će Predsjedništvo stranke uskoro održati sjednicu na kojoj će se izjasniti o toku izbora, izbornim rezultatima i izboru Komšića.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku