hamburger-icon

Kliker.info

Ivo Komšić o formiranju Socijaldemokratskog pokreta: Socijaldemokracija u BiH je u krizi, ljevica je razbijena

Ivo Komšić o formiranju Socijaldemokratskog pokreta: Socijaldemokracija u BiH je u krizi, ljevica je razbijena

30 Aprila
16:52 2019

Bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog Predsjedništva RBiH Ivo Komšić potvrdio je da je potpisao poziv za sastanak inicijativnog odbora Pokreta za obnovu socijaldemokracije u BiH koji bi trebao biti održan 9. maja.

“Ne radi se o osnivanju nove stranke nego o pokretu za obnovu socijaldemokracije. Socijaldemokracija u BiH je u krizi, ljevica je razbijena, u državnim strukturama Države nalaze se otvoreni nacionalisti. S druge strane, u BiH postoji demokratski kapacitet, to pokazuju izbori zadnjih godina. Međutim, ljevica nije objedinjena. Treba joj društveni poticaj jer većina građana ne podržava etno-nacionalni koncept uređenja BiH koji je sve više na sceni”, naveo je Komšić.

On je poručio da je pokret zamišljen kao podrška obnovi socijaldemokracije i kao poticaj objedinjavanju ljevice.

“Potrebno je formirati široko javno mnijenje za to, animirati građane. Inicijativni odbor ima zadaću okupiti sve koji podržavaju tu ideju, prije svega u ličnom kapacitetu. To mogu biti članovi postojećih političkih organizacija i nevladinih organizacija. Da bi se bilo dio Pokreta nije potrebno napuštati stranku kojoj se pripada, nego djelovati šire, izvan stranačke baze. Pokret nije nova stranka nego široka društvena podrška obnovi ljevice u BiH”, istakao je.

Pokretu mogu pristupiti i političke i nevladine organizacije a da ne odustaju od svojih programa, kazao je.

“Pokret je široka platforma objedinjavanja djelatnosti bez ikakve supremacije. Na samom sastanku inicijativnog odbora svi pozvani će se odlučiti u kojoj mjeri će se angažirati na ovom projektu”, kazao je Komšić.

kako navodi Klix Inicijativni odbor Socijaldemokratskog pokreta sastavljen je od 30 dobro poznatih imena i prezimena sa bh. političke scene

Na spisku se nalaze sljedeća imena: Ivo Komšić, Reuf Bajrović, Dževad Bečirović, Zoran Blagojević, Nihad Čolpa, Dennis Gratz, Nuko Grebović, Ernest Imamović, Zoran Jovanović, Rasim Kadić, Igor Kamočaji, Željko Komšić, Lidija Korać, Adil Kulenović. Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Meliha Lekić, Petar Matanović, Hakija Meholjić, Zoran Mikulić, Hasan Muratović, Senka Nožica, Krsto Simić, Emir Suljagić, Lamija Tanović, Alen Tucaković, Emir Turkušić, Esad Zgodić i Emir Zlatar.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku