hamburger-icon

Kliker.info

Ivo Josipović u Bosni i Hercegovini : Evropska unija je naąa zajednička budućnost

Ivo Josipović u Bosni i Hercegovini : Evropska unija je naąa zajednička budućnost

08 Jula
05:03 2013

Hrvatska će se zalagati da cijeli region zapadnog Balkana postane dio ujedinjene Europe jer je to naša budućnost, rekao je Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, u intervjuu za "Nezavisne" uoči dvodnevne posjete BiH, koja je započela danas.

NN:  Vi ste još prije određenog vremena najavili da će Vaša prva međunarodna posjeta nakon ulaska u EU biti posjeta BiH. Zbog čega ste se odlučili da BiH bude Vaša prva spoljna destinacija?

JOSIPOVIĆ: To je naravno namjerno i, rekao bih, potpuno prirodno. Hrvatska i Bosna i Hercegovina su dvije izuzetno povezane zemlje, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine su u vitalnom interesu Hrvatske. Dovoljno je pogledati zemljopisnu kartu, i sve vam je jasno. Više od dvije trećine granice Bosne i Hercegovine su s Hrvatskom. To je sada postala europska granica i ľelim razgovarati o novoj šansi koja se pruľila u našim odnosima.

NN : Hoće li sada Hrvatska, na neki način, postati lider regiona, s obzirom na to da od 1. jula nastupate i kao zemlja članica EU?

JOSIPOVIĆ:  Ne volim te spekulacije o liderstvu u regiji, Hrvatska nema ambiciju izigravati tutora. Ali imamo ambiciju pomoći.  Prije svega zbog vlastitog interesa. Nema zemlje na svijetu koja ľeli da joj je u susjedstvu neki ozbiljan problem, ili kriza. U tom smislu će Hrvatska, kao članica Unije, sigurno zagovarati interese cijele regije. Mi se ipak najbolje poznajemo, razumijemo specifične probleme društava koja su prošla kroz traume rata i tranzicije. Sigurno ćemo partnerima iz EU uvijek jasno reći da ova regija treba postati dio ujedinjene Europe. Naravno, standardi su jasni, oni su bitni jer stvaraju dodatno povjerenje i odgovornost su svake zemlje zasebno. Ali moľemo pomoći da se stvori atmosfera optimizma, novog samopouzdanja u dijelu Europe koji je suviše propatio i koji zasluľuje stabilnost i napredak. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku