hamburger-icon

Kliker.info

Ivo Josipović će se u Ahmićima izviniti za zločine Hrvata u Biosni i Hercegovini

Ivo Josipović će se u Ahmićima izviniti za zločine Hrvata u Biosni i Hercegovini

14 Aprila
05:08 2010

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak će otići u Ahmiće, selo u kojem je tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u ratu u BiH počinjen jedan od najtežih zločina nad muslimanskim civilima.Hrvatski se predsjednik nalazi u dvodnevnom posjetu BiH, danas  je u Sarajevu, u četvrtak će obići nekoliko mjesta među kojima su Vitez, Ahmići i Križančevo Selo, a poslijepodne će provesti u Mostaru.

Josipović kao Brandt                      Odlaskom u Ahmiće Ivo Josipović će napraviti gotovo povijesni potez isprike koji se Mesić nije usudio izvesti, ali isto tako niti jedan političar u rangu predsjednika Vlade. Ahmići su, naime, veliki teret na savjesti hrvatske službene politike, budući da je u tom selu 16. aprila 1993. godine pobijeno 116 civila, pretežno žena i djece. Napad je izvela 4. bojna Vojne policije HVO-a s Jockerima, a za zločin je nakon mučnih pritisaka međunarodne zajednice i vrlo ozbiljnih, iako neslužbeno izrečenih, prijetnji sankcijama Hrvatskoj, procesuirano nekoliko časnika HVO-a te pripadnik HDZ-a BiH, Dario Kordić.Sve presude koje su donesene za zločin u Ahmićima donesene su na temelju zapovjedne odgovornosti optuženih, osim u slučaju Miroslava Brale Cicka koji je bio pripadnik Jockera i priznao sudjelovanje u masovnom zločinu. No, od dana kada je zločin počinjen pa do danas niti jedna hrvatska vlast nije htjela preuzeti bilo kakav oblik odgovornosti niti se potrudila na odgovarajući način odati počast žrtvama. Stoga je odlazak hrvatskog predsjednika u Ahmiće na razini poklona Willyja Brandta žrtvama nacizma u Poljskoj.Prije Josipovića se niti jedan visoko rangirani hrvatski političar na vlasti nije usuđivao otići u Ahmiće.Rečenica kojom je Vesna Pusić u Saboru ustvrdila kako je hrvatska vlast tijekom rata u BiH vodila agresorsku politiku izazvala je ogromno nezadovoljstvo i grube reakcije kojima je gotovo bila proglašena veleizdajnicom.

Vesna Pusić bila u pravu           Ivica Račan je kao premijer obnovio suradnju Hrvatske sa Sudom u Haagu, a pod njegovim mandatom je u Hrvatsku stiglo i nekoliko optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih časnika. U tom je kontekstu donesena Deklaracija o Domovinskom ratu kako bi se smirile strasti i utišale optužbe protiv suradnje koalicijske vlade sa Sudom u Haagu, ali se dalje od toga nije otišlo. Naravno, tijekom HDZ-ovih Vlada nikome nije palo na pamet otići u Ahmiće, a Josipović je sada izabrao trenutak da se u Ahmićima pojavi dan uoči obljetnice zločina.Ovaj posjet pokazuje koliko je u stvari Vesna Pusić bila u pravu optuživši HDZ za dvoličnost politike prema BiH tijekom rata. Ivo Josipović naime, ne odlazi u Ahmiće kao turist, već kao predsjednik države pa će njegovo odavanje počasti žrtvama značiti, kao i uvijek kada to učini visoko rangirani političar, priznanje i prihvaćanje odgovornosti za zločin koji je počinjen u ime i pod krinkom države.

 Josipović je jednostavno, odlučio skinuti taj teret s Hrvatske. Istodobno, poklonom hrvatskim stradalnicima koji su izgubili živote u susjednom Križančevu Selu predsjednik Josipović će, na političkoj i simbolčkoj razini, pozvati na trajno pomirenje hrvatskog i muslimanskog naroda. U tomu će mu, svojom nazočnošću, pomoći i vjerski vođe oba naroda.Nema sumnje da će predsjednik Josipović posjetom BiH, priznanjem, isprikom i suočavanjem sa zločinima koje su počinili pripadnici hrvatskog naroda, pokušati pomoći građanima susjedne zemlje da napokon prestanu biti zarobljenici prošlosti. Dakako, pri tomu se nikako ne smije zaboraviti da se ispuni i drugi preduvjet, da pojedinci koji su organizirali i počinili zločine odgovaraju za svoja nedjela. Na taj način pokazat će se da nema zločinačkih naroda već da postoje pojedinci koji su izvršili zločine i koji za svoje postupke moraju odgovarati. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku