hamburger-icon

Kliker.info

Ivo Banac : Ako SAD i EU ovako nastave, doći će do novih sukoba u BiH

Ivo Banac : Ako SAD i EU ovako nastave, doći će do novih sukoba u BiH

11 Juna
13:15 2013

Ugledni povjesničar, profesor emeritus na Sveučilištu Yale i redoviti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. Ivo Banac rekao je u razgovoru za agenciju Anadolija da je pitanje jedinstvenog matičnog broja (JMB) prelilo čašu nezadovoljstva u Bosni i Hercegovini, te da se to moglo dogoditi na nizu drugih pitanja, ”ali se dogodilo na ovom”. Poruka je, kaľe Banac, jasna i građani više jednostavno ”nemaju strpljenja sa opstrukcijom koja je postala redovna pojava u političkom ľivotu Bosne i Hercegovine”.

‘Gazde iz Republike Srpske (RS) inzistiraju da oni moraju imati odvojene osobne iskaznice… Oni bi ľeljeli imati odvojeni ľivot, oni bi ľeljeli nekakav Kineski zid, koji su oni, naravno, već dobrim dijelom i stvorili. Ali, nitko pametan, naravno, na to ne moľe pristati. Moram reći da sam ohrabren činjenicom da su građani počeli uzimati stvari u svoje ruke. Mislim da je to proces koji će se samo širiti. Tko više ima strpljenja za ovakvo maltretiranje? Nezadovoljstvo naroda, prosvjedi, ako se nastave, to će se na neki način morati pretočiti u nekakvu političku volju. Mislim da bi to bilo pozitivno jer je očito da su etablirane političke stranke zakazale. To je posve jasno”, priča profesor Banac.

Siguran je da će predsjednik RS-a Milorad Dodik koristiti sve da dalje razgrađuje BiH.

”Na to jednostavno svi moraju biti spremni. To nije ništa novo. On to radi već duľe vrijeme. Jednostavno se treba nositi s tim. On, također, mora znati da postoji jedna granica koju će, ako ju prijeđe, jednostavno izazvati jedan neviđeni bijes društva u BiH. Ja ne bih čak isključio ljude u njegovom vlastitom entitetu. Jer, on njima ne koristi ni najmanje. To će se, također, dogoditi prije ili kasnije. On moľe zavaravati Srbe s raznim nacionalističkim opijatima. To moľe raditi, ali ne moľe raditi cijelo vrijeme. Ima granica tomu. Oni će sebe zapitati: ”Što mi moľemo dobiti od ove lakrdije koju nam ovaj laľni vođa servira”, rekao je Banac.

Nadalje, kaľe da se ne bi bojao Dodikovih prijetnji.

”Činjenica je da će on (Dodik) i dalje zaoštravati stvari. On će se u tome urušiti. Ako pokuša nešto i izvan granica kakvog-takvog pseudoparlamentarnog ponašanja, onda i za to ima odgovor. Ovo je veliki izazov za međunarodnu zajednicu koja je potpuno zapustila pitanje BiH. Ovo je izazov za SAD koji su nekompetentnim ljudima u Bruxellesu prepustili cijelu situaciju. Ovo je izazov i za EU koja se mora suočiti sa činjenicom da je njezina politika u BiH doľivjela krah. Oni to moraju shvatiti. I ako ovako nastave, doći će do novih sukobljavanja u BiH. Prema tome, ako oni misle da su nešto sanirali, recimo, na liniji Beograd-Priština, pa misle da su tu kupili neko vrijeme, mislim da to samo pojačava pritisak za rješenje situacije u BiH”, naglašava Banac.

Na pitanje stoje li ocjene da je Beograd ”Dodika pustio niz vodu” i da je on zapravo ostao sam u nastojanjima da slabi drľavu BiH, Banac je odgovorio:

”To je sigurno nešto što Beograd ľeli da se vjeruje. Koliko su njega do kraja pustili, to ćemo vidjeti. Mislim da postoje razlike, ali to nije prvi put. Razlike su postojale već duľe vrijeme. Očito je da se Dodik mnogo bolje snalazio u situaciji gdje je u Beogradu bila jedna vlast koja je sebe predstavljala građanskom i liberalnom, a sad odjednom imate ljude koji su toboľe na njegovoj valnoj duľini. Ali, oni su zaključili da moľda ne ľele vezati svoj novčanik s njegovim, svoje projekte s njegovim”, tvrdi Banac.Banac nije ľelio komentirati prvostupanjsku presudu Haškog suda u slučaju Jadranka Prlića i ostalih kojom je bivši vrh Hrvatske proglašen suodgovornim za udruľeni zločinački pothvat u BiH:”U toku su sudske procedure koje još nisu završene. I dok to nije završeno, najpametnije je ne ulaziti u to. Ja ću se tog drľati. Ja nemam što o tome reći. Ja sam o situaciji koja je inkriminirana govorio kad je bilo vrijeme 1992. i 1993. godine”, naglasio je. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku