hamburger-icon

Kliker.info

Ivanić: Optužbe protiv Dodika i Lagumdžije su šokantne, Tužilaštvo je na potezu!

Ivanić: Optužbe protiv Dodika i Lagumdžije su šokantne, Tužilaštvo je na potezu!

17 Jula
16:35 2014

mladeniv41Očekujem hitnu reakciju Tužilaštva BiH na aferu o štampanju vozačkih i saobraćajnih dozvola, jer je ovo što je u medijima objavljeno šokantno, izjavio je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.Naime, Ured za reviziju institucija BiH je prije nekoliko sedmica dostavio Tužilaštvu BiH izvještaj u kojem je osporeno potpisivanje ugovora sa firmomo „Milibauer“, čiji je direktor zet Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH.

Ugovor, koji je ocijenjen štetnim po državu težak je 104 miliona maraka, a prema tvrdnjama iz SDS-a, veze sa vlasništvom ove kompanije imaju lider SNSD-a Milorad Dodik i SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Ivanić: Vidjet ćemo šta biti reakcija odgovornih institucija. Ovo što je objavljeno u javnosti je šokantno. Ako je sve ovako kako je objavljeno onda se vidi do kojih razmjera ide kriminal i u zajedničkim institucijama. To je sve posljedica nepotizma, ličnih rođačkih veza ključnih ljudi SNSD-a, ali čini se i SDP-a Očekujem apsolutno hitno reakciju Tužilaštva. Ovaj slučaj je takvih razmjera da zaslužuje istragu i kažnjavanje odgovornih za korupcije i zloupotrebe.

NAP: Može li Tužilaštvo BiH doći do visokih političkih zvaničnika i ući trag tim optužbama za nepotizam i korupciju?

Ivanić: Treba i mora. PDP je tražio da se donesen zakon o borbi protiv nepotizma koji bi jasno ograničio takve stvari. Ali je ova vlast izmjenama zakona o sukobu interesa otvorila sebi prostor za ove stvari. I to su zajedno uradili SDP i SNSD. Sad se vide pravi razlozi za promjenu tog zakona o sukobu interesa, jer ranije nismo imali ovakve slučajeve.

NAP: Ovo nije prvi put da se Dodik spominje u nekim aferama. Ali, smatrate li da Tužilaštvo BiH ima snage da ga ovaj put tretira i procesuira? On je jako nezgodan kada ga se optuži i ranije je oštro napadao Tužilaštvo BiH i državne pravosudne institucije.

Ivanić: Pokazalo se da Tužilaštvo BiH kada hoće može i vidjeli smo riješene slučajeve ubistava i organiziranog kriminala. Do njih je, pitanje je samo hoće li, ako hoće onda mogu. Dodik jeste protivnik rada Tužilaštva BiH, ali nije nikada dosada osporavao ulogu, barem ne javno, tog tužilaštva u borbi protiv kriminala, jeste u pitanju ratnih zločina. I ja smatra da u tom pogledu ima politizacija, ali kada je u pitanju borba protiv organiziranog kriminala Tužilaštvo BiH imalo je dosta pozitivnih rezultata.

NAP: BiH je obećana velika međunarodna pomoć, ali kako vi komentirate reakciju domaćih vlasti na katastrofalnu nepogodu?

Ivanić: Ta reakcija je bila slaba i neadekvatna, štete su mogle biti manje, ali bio potpuni nered i nepripremnljenost institucija. Zato su šete ogromne, jer je reakcija bila neprimjerena. Ali, zahvalan sam međunarodnim institucijama koje su dale veliki pomoć i veću nego što smo očekivali.

NAP: Kandidat ste Saveza za promjene. Možete li pobijediti rivala Željku Cvijanović, kandidata vladajuće stranke?

Ivanić: Uvjeren sam da imam velike šanse za pobjedu. Uostalom, i prije četiri godine sam pobijedio Radmanovića, pa sam manipulacijama spriječen da se to verifikuje i zato će sada biti lakše i uvjerljivije. A, što se tiče ostalih bit će tijesno kod Bošnjak i Hrvata. Kandidirane su za Predsjedništvo BiH najutjecajnije ličnosti posljednjih godina.  (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku