hamburger-icon

Kliker.info

Ivana Marić : Proslava rođendana u Banja Luci je mudra odluka rukovodstva SDP-a

Ivana Marić : Proslava rođendana u Banja Luci je mudra odluka rukovodstva SDP-a

01 Jula
07:46 2017

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) obilježila je u Banja Luci 108. godina od pokretanja rada organizacije u Bosni i Hercegovini, piše agencija Patria.

Manje od godinu i po dana pred Opće izbore u BiH, kada se uveliko već priča o ujedinjenju ili okrupnjavanju stranaka ljevice, najjača opoziciona partija u BiH odlučila se da proslavi jedan ovakav jubilej u Banja Luci.

Iz SDP-a su organizovanjem proslave 108. rođendana u Banja Luci odlučili pokazati kritičarima koji SDP predstavljaju kao isključivo bošnjačku partiju nastojali pokazati da nisu upravu. Šetnja nekoliko stotina socijaldemokrata iz cijele BiH ulicama Banja Luke i polaganje cvijeća na spomenik antifašistima na Trgu palih boraca proteklo je bez ijednog incidenta čak i bez nekog posebnog obezbjeđenja.

Sve je to pokazatelj da su ljudi u ovoj zemlji već odavno zasićeni podjelama u društvu i da je moguće stvarati društvo u kojem će biti jedino bitno kakav je ko čovjek, a ne kako se ko zove i kojoj naciji ili vjeri pripada.

Politička analitičarka Ivana Marić kazala je za NAP da je odluka rukovodstva SDP-a da 108. rođendan proslavi u Banja Luci zaista mudra odluka.

– SDP jeste najjača multinacionalna stranka u BiH koja se time i ponosi, dok druge stranke još uvijek najviše političkih poena skupljaju predstavljajući se ekskluzivnim zaštitnicima „svojih“ naroda. Ipak, najveći postotak članova i birača SDP-a ipak čine Bošnjaci, stoga smatram da je proslava godišnjice u Banja Luci mudra odluka rukovodstva stranke. Teško je, ako ne i nemoguće sjedeći u Sarajevu pridobiti birače iz RS, a isto se odnosi i na dijelove BiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom – ističe analitičarka Marić.

Ona smatra da sam termin ljevica zbog zloupotrebe od strane partija i pojedinaca koje s ljevicom nemaju nikakve veze izaziva dosta negativne konotacije među biračkim tijelom.

– Političke stranke u BiH još uvijek nisu dovoljno politički zrele da bismo ih mogli dijeliti na lijevo, desno i centar. Stranke koje su do jučer predstavljale ljevicu, preko noći postaju radikalna desnica i obratno. Stoga smatram da je SDP napravila grešku što je dozvolila da im nametnu zajednički imenitelj „ljevica“. To ne bi bilo toliko loše da taj pojam uz sebe ne veže pretežno negativne konotacije i podsmijehe – ističe Ivana Marić.

Ivana Marić je istakla da SDP i druge stranke ljevice imaju veliku šansu na narednim izborima gledajući na loše poteze koje provodi aktuelna vlasti.

– S obzirom na loše poteze i neslogu unutar aktuelne vlasti, tj. desnice, SDP i ostatak ljevice imaju priliku da na narednim izborima dobiju značajnu podršku birača ukoliko ih uspiju uvjeriti da su njihovi kadrovi i programi najbolji i da će ovaj put znati bolje – zaključila je Ivana Marić.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku