hamburger-icon

Kliker.info

Ivan Zvonimir Čičak : Josipović nastavlja Tuđmanovu politiku

Ivan Zvonimir Čičak : Josipović nastavlja Tuđmanovu politiku

23 Januara
15:23 2011

Teritorijalno formiranje trećeg entiteta u kojem bi živjela samo manjina Hrvata od onih koji su preostali u BiH, značilo bi žrtvovanje preostalih Hrvata koji ne bi živjeli u novom entitetu BiH, jednako kao što bi to bio i gubitak elementarnih ljudskih i građanskih prava svih 300.000 Hrvata koji su u sklopu planiranog etničkog čišćenja protjerani i raseljeni iz BiH Mediji javljaju da je tužiteljstvo Ad hoc tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu zatražilo 240 godina zatvora za „hercegovačku šestorku" kao najodgovornijih za sudjelovanje Hrvatske u ratu u BiH kroz tvorevinu nazvanu Herceg-Bosna.

 Ukoliko Sud prihvati zahtjeve tužiteljstva, bit će to samo još jedna osuda one politike koja je u posljednjem ratu dovela do masovnih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina.Temeljem takvih politika nastala je i Republika Srpska unutar BiH – poseban entitet uspostavljen genocidom i ratnim zločinima. To potvrđuju i presude Međunarodnog suda pravde u Haagu kao i Ad hoc tribunala za bivšu Jugoslaviju, poglavito u slučaju Srebrenice. Držimo da bi uspostavljanje trećeg teritorijalnog integriteta unutar BiH objektivno služilo daljnjoj legalizaciji i legitimaciji Republike Srpske, umjesto njenog ukidanja kao tvorbe nastale na masovnim kršenjima ljudskih prava, etničkom čišćenju i ratnim zločinima.

Začuđujuće izjave               HHO je posebno osjetljiv na sve znakove koji ukazuju na nastavak politike podjele Bosne i Hercegovine, budući je Odbor u cjelini, a neki njegovi članovi posebno, bio vrlo aktivan u pokušajima suzbijanja zala i rata. Posebno se u toj aktivnosti isticao prof. dr. sci. Ivo Banac, istaknuti član i donedavni predsjednik Odbora, koji je za tu i takvu aktivnost 2004. godine proglašen počasnim građaninom Sarajeva.Stoga smo začuđeni, no ne i iznenađeni, izjavama aktualnog predsjednika Republike Ive Josipovića, u sarajevskom listu Oslobođenje od 11. 1. 2011.Josipović je začuđujuće ružnom retorikom optužio Banca za „eklatantno miješanje u unutarnje poslove susjedne države", tvrdeći da je Bančevo protivljenje njegovim razgovorima sa Dodikom i Tadićem zapravo „etiketiranje koje se može shvatiti kao poziv na nove ratne sukobe". Nadalje, Josipović kaže: „Srećom, Banac je valjda i zbog takvog načina razmišljanja, propao u politici, pa je to što govori uglavnom irelevantno". Navodeći i da „dr. Ivo Banac u političkom smislu ne predstavlja nikoga u Hrvatskoj, (pa) ne znam u kojem je svojstvu iznosio svoje stavove i zaključke, pretpostavljam kao građanin". Nadalje, Josipović izjavljuje da Bančevi stavovi ne predstavljaju mišljenje „dijela hrvatskih intelektualaca" nego da se njegov zaključak o Josipovićevom „regionalnom angažmanu" s Tadićem „kao, na određen način nastavak politike Karađorđeva" svodi samo na jedno slovo – Ivu Banca.

Odgovor je to Josipovića na interview člana HHO-a Ive Banca u Oslobođenju dan ranije, u kojem je Banac upozorio da su zajedničke aktivnosti Josipovića i Tadića „na neki način ponavljanje modela, kao u dogovorima Cvetković – Maček i Milošević – Tuđman. Naravno, nikad ništa nije isto." Banac je osim toga ukazao, u odgovoru na Josipovićev interview, da se Josipović zalaže za stvaranje trećeg teritorijalnog entiteta u BiH. Jednako tako Banac je rekao da i „Vesna Pusić već neko vrijeme eksperimentira s vanjskom politikom" aludirajući na njene nedavne izjave vezane za stvaranje hrvatskog entiteta u BiH. Za Tadića je rekao da je „još u velikosrpskoj brazdi", a za Josipovića da on „naravno, nije Tuđman. On uopće nije čovjek politike. On je demokratski maneken."Odbor nema običaj odgovarati na napade i kritike te klevete kako samog Odbora, tako i pojedinih njegovih članova. No narav ove rasprave ukazuje na potrebu očitovanja Odbora, budući je ona posebno važna sa stajališta ljudskih prava.

Za Hrvatski helsinški odbor
Ivan Zvonimir Čičak,
predsjednik

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku