hamburger-icon

Kliker.info

Ivan Šarčević:„Treba ići dalje od Haaga“ te izgrađivati društvo s jasnijom kulturom sjećanja

Ivan Šarčević:„Treba ići dalje od Haaga“ te izgrađivati društvo s jasnijom kulturom sjećanja

01 Decembra
08:01 2019

Profesor Ivan Šarčević izjavio je u Mostaru, uoči okruglog stola “Kultura sjećanja u regiji”, kako Haški sud i presude neće donijeti pomirenje među ljudima te poručio kako treba izgrađivati društvo s jasnijom kulturom sjećanja.

‘Treba ići dalje od Haga’

Šarčević, koji je na okruglom stolu govorio o temi “Kako se odnosimo prema haškim presudama“, istaknuo je kako se prema tim presudama ponašamo onako kako nam odgovara.

– Haški sud i presude neće donijeti pomirenje među ljudima, nego će ostaviti brojnu dokumentaciju za istraživanje kako bi se vidio karakter našeg rata, za koji se po Daytonskom i ostalim ugovorima ne zna tko je glavni krivac, ni tko su najveće, ni najmanje žrtve – istaknuo je.
Dodao je kako „treba ići dalje od Haaga“ te izgrađivati društvo s jasnijom kulturom sjećanja.

Napomenuo je kako je važno sjećanje, prepričavanje, slušanje žrtava te biti u stanju priznati zlo koje je počinjeno, naglašavajući kako se zahtjeva rizik u solidarnosti te jedna utjeha koja neće biti lažno ublažavanje patnje drugog, već kreativna pomoć i solidarnost.

– Kod nas nije problem što je učinjen zločin na svim stranama, sve do presuđenog genocida, problem je poricanje tih činjenica i istina- zaključio je Šarčević.

Profesor Esad Bajtal istaknuo je kako je zaborav projektirana priča koja se ne događa slučajno i koja se ne događa u skladu s ljudskom prirodom kojoj sjećanje zna izmicati tijekom vremena.

Dehumanizam odskače
– Više od 25 godina uporno ustrajavamo na zaboravu koji je projektiran. Da li su to tvrde ideologije, inat ili nešto drugo, pitamo se, ali je činjenica da to traje, a traje zato što smo mi društva, govorim regionalno, ispala iz ideologije – kazao je Bajtal koji je na okruglom stolu govorio o temi

“Dehumanizirana sjećanja u kultura zaborava”.

Dodao je pritom da je dehumanizam sve ono što odskače od nečega što bi bilo normalno, sve ono što prosječan čovjek nosi u sebi, da je spreman priznat bol ako je nekom nanesena.

Na okruglom stolu, među ostalim, govorio je i Tomislav Marković na temu “Kako se Srbija odnosi prema ratovima u kojima je učestvovala” te Đurđica Čilić na temu “Usporedba odnosa Hrvatske prema ratu i odnosu europskih država”, dok je Dino Mustafić govorio o odnosu umjetnika u regiji prema kulturi sjećanja. Okrugli stol organizirao je Centar za kritičko mišljenje Mostar.

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku