hamburger-icon

Kliker.info

Ivan jakovčić u Predstavničkom domu F BiH : Otvoriću najveću bocu šampanjca kad i posljednja zemlja zapadnog Balkana postane članica Evropske unije

Ivan jakovčić u Predstavničkom domu F BiH : Otvoriću najveću bocu šampanjca kad i posljednja zemlja zapadnog Balkana postane članica Evropske unije

17 Maja
17:07 2016

IvanJ1Ugledni poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić, koji na čelu istarske delegacije boravi u posjeti Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, obratio se poslanicima tog doma danas na sjednici.Obraćanje je završio riječima: “Živjela Bosna i Hercegovina” te je ispraćen aplauzom.

Jakovčić, kojeg je predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić predstavio i kao dokazanog iskrenog prijatelja Bosne i Hercegovine, inicijator je evropske rezolucije o Srebrenici, izglasane 8. jula prošle godine.

On je pozvao poslanike u Federaciji BiH da budu dio promjena povijesti Bosne i Hercegovine te učine sve da građani, ispaćeni teškom poviješću na zapadnom Balkanu u zadnjih 20-ak godina, napokon “ugledaju svjetlo ispred sebe”.

“Na nama je da promijenimo povijest zapadnog Balkana, opterećenu ratovima i stradanjem, te učinimo više za naše građane”, kazao je Jakovčić, koji je u bogatoj karijeri dugo obavljao i funkciju istarskog župana.

Po njegovim riječima, Evropska unija treba Bosnu i Hercegovinu i BiH može postati svjetionik Evrope, a on, koji je cijeli život posvetio mirenju različitosti, došao je, kaže, da pomogne izgradnji BiH.

“Različitost je naša snaga, i to može postati pobjednički slogan u Bosni i Hercegovini”, riječi su ovog hrvatskog europarlamentarca, kako ga je također predstavio predsjedavajući Mušić.

Kad je riječ o Srebrenici, Jakovčić je izričit da je 11. juli 1995., kada je počinjen genocid, neizbrisiva mrlja na evropskoj savjesti, dan neizrecive tuge i bola, najveće ljudske tragedije u modernoj evropskoj povijesti.

Rezolucija koju je izglasao Evropski parlament osuđuje genocid, odbacuje svako negiranje činjenice da se genocid dogodio i poziva Haški tribunal da ubrza rad i kazni zločince.

“Rezolucijom jasno otvaramo evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine koja je u međuvremenu učinila značajan iskorak ka članstvu u Evropskoj uniji”, riječi su Ivana Jakovčića.

“Ipak, Rezolucija ne može izliječiti nijednu ljudsku ranu i svi se moramo zapitati jesmo li mogli učiniti više da se ne dogodi toliko zla. I ja se pitam – šta sam radio jula 1995., jesam li mogao bar malo više pomoći? Ali ipak, važno je nakon svega osuditi zločince jer genocid čine oni i zločinačka politika a ne narodi“, dodao je.

Kao primjere osude zločina, ma od koga dolazili, naveo je postupke pape Franje i jordanskog kralja Abdulaha Drugog, jer je Papa, pristupom migrantskoj krizi, osudio sve zločince, a jordanski kralj imao hrabrosti da osudi zločine što se čine uime Islamske države i navodno, uime islama.

Jakovčić je uvjeren da različite vjere mogu biti faktor zbližavanja jer propagiraju načela zbližavanja, obavezu i ljepotu tolerancije, međusobnog razumijevanja.

Evropska unija danas, tema o kojoj je dalje govorio ovaj evropski parlamentarac, priča je i o krizama koje iznutra potresaju tu zajednicu – o ekonomsko-finansijskoj krizi koja prolazi, ali nije pobijeđena, sigurnosnoj, dijelom uvjetovanoj i migtrantskom krizom, kao i krizi zbog nepoznanice o daljnjem statusu Velike Britanije.

Ipak, Evropska unija je zajednica kojoj se teži i Jakovčić se, kaže, raduje pridruživanju zemalja zapadnog Balkana, a pridruživanje Bosne i Hercegovine posmatra kao najveći interes Hrvatske.

-Otvoriću najveću bocu šampanjca i biti najsretniji čovjek na planeti, ako doživim, kad i posljednja zemlja zapadnog Balkana postane članica Evropske unije- rekao je Ivan Jakovčić u Parlamentu Federacije BiH.

(Kliker.nfo-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku