hamburger-icon

Kliker.info

Ivan Bender već dvije godine mirno živi u Zagrebu

Ivan Bender već dvije godine mirno živi u Zagrebu

04 Jula
16:29 2008

Ovog mjeseca navršavaju  se dvije  godine od kako je Ivan Bender, bivši direktor Zavoda PIO/MIO i član Predsjedništva HDZ BiH pobjegao iz BiH u Hrvatsku.

On se, podsjetimo, tamo sakrio da bi izbjegao odlazak na izdržavanje kazne od četiri i pol godina zatvora zbog pronevjere i zloporabe službenog položaja i ovlasti u vezi s otimačinom mostarskog hotela «Ero» preko famoznog preduzeća «Tuh-Invest». 

Bender je pobjegao u julu 2006. godine, samo dva dana prije nego ga je

Vrhovni sud Federacije BiH pravomoćno osudio  na zatvorsku kaznu, na čije se izdržavanje odmah trebao javiti.

Mada je trebao biti iza zatvorskih rešetaka, kao i odbjegli bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavića, Bender cijelo vrijeme posve mirno živi u Zagrebu u stanu u Ulici grada Vukovara broj 273 sa sinom Matom, te suprugom Liljom.

Naime, Ivanu i njegovom sinu Mate, koji su  u Zagrebu zajedno od njegovog bijega, nedavno se pridružila supruga Ljilja. Ona  je neko vrijeme nakon Benderovog bijega još živjela  u Neumu, čiji je on bio dugogodišnji načelnik. Neslužbeno saznajemo da su Benderovi u međuvremenu sve rasprodali u Neumu i da su se definitivno odselili iz BiH u Hrvatsuo, odnosno u Zagreb!

Benderova supruga u telefonskom razgovoru za «Dnevni avaz» potvrdila da se Ivan Bender nalazi u Zagrebu. Sa njim nismo mogli razgovarati jer, kako nam je rekla, navodno nije bio u stanu. Na naše pitanje da li će Bender doći u BiH, ona je samo kratko kazala da «ne vjeruje da će doći»!

No, Bender uopće ne strahuje da bi mogao biti uhapšen. Uprkos činjenici da je INTERPOL u BiH za njim raspisao međunarodnu crvenu potjernicu  njega niko i ne traži!

To sasvim direktno potvrđuje i dopis INTERPOL-a Hrvatske, koji su, kako  saznajemo,  službenim aktom obavijestili kolege u BiH da su izvršili provjere i utvrdili da  Ivan Bender, koji se potražuje po međunarodnoj potjernici,  ima prijavljeno prebivalište na području Zagreba, ali da ga ne mogu uhapsiti! 

– Budući da se radi u ovom slučaju o osobi koja ima državljanstvo Republike Hrvatske, ukoliko bude lociran u Hrvatskoj, nemoguće je njegovo uhićenje i izručenje po tjeralici u skladu sa člankom 9. Ustava Hrvatske, koji zabranjuje izručenje hrvatskih državljana  – navedeno je u odgovoru  INTERPOL-a Hrvatske, koji su o cijelom slučaju obavijestili i ministarstvo pravosuđa Hrvatske.   

(Dnevni avaz)

Odbrana traži novo suđenje 

Mostarski advokat Josip Muselimović, koji brani Bendera, potvrdio je za «Dnevni avaz» da se apelacija na pravomoćnu presudu protiv njegaova branjenika nalazi na Ustavnom sudu BiH.  Apelacija se, kaže, odnosni spornost cijelog slučaja.  Muselimović očekuje da će odluka o tome biti donesena u ovoj godini, a i Bender u Zagrebu upravo čeka ovu odluku kako bi se eventualno vratio u zemlju bez straha da će biti uhapšen. Odbrana ovog bjegunaca tvrdi da bi idealno bilo kad bi se cio slučaj vratio na ponovni postupak.  

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku