hamburger-icon

Kliker.info

Istraživanja | Divlje deponije u BiH uzrokuju pojavu nove vrste komaraca koji prenose opasne bolesti

Istraživanja | Divlje deponije u BiH uzrokuju pojavu nove vrste komaraca koji prenose opasne bolesti

19 Septembra
20:23 2019

SMedia je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine relizovala Projekat o uticaju divljih deponija na pojavu novih vrsta komaraca.

Naime, locirano je više stotina divljih deponija u tri kantona, Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski kanton i Tuzlanski kanton.

Stručnjaci su izradili interaktivnu mapu divljih deponija. Istraživanje je pokazalo da stanovništvo u našoj zemlji ima veliki strah od zaraznih oboljenja koja im prijete, ali ne znaju kako se zaštiti od bolesti koje šire insekti, a naročito komarci.

Eminentni profesori koji su radili na Projektu, dekan veterinarskog fakulteta prof. dr. Nihad Fejzić i prof. dr. Jasmin Omeragić kažu da su u blizini deponija otkrili desetine različitih vrsta komaraca, a koji su prenosnici opasnih bolesti po stanovništvo.

Profesori Veterinarskog fakulteta u Sarajevu sa studentima su proveli istraživanje, na više lokacija u tri kantona postavljali su hvataljke za komarce, a nakon toga u laboratoriji analizirali vrste komaraca koje su pronašli.

Stoga je u okviru ovog projekta izrađen program kontrole komaraca prilagođen situaciji na terenu, sa prijedlogom mjera koje se odnose na sanaciju područja, te su date smjernice iz oblasti zaštite okoliša o značaju pravilnog odlaganja otpada u prevenciji oboljenja koja prenose komarci.

Projekat su prezentovali na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Zaključeno je da je povećanjem broja divljih deponija došlo i do pojave novih vrsta komaraca koji su prenosnici različitih bolesti i čiji ubodi mogu biti opasni po zdravlje ljudi.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku