hamburger-icon

Kliker.info

Istorijski revizionizam : Viši sud u Beogradu rehabilitovao četničkog vođu Dražu Mihailovića !

Istorijski revizionizam : Viši sud u Beogradu rehabilitovao četničkog vođu Dražu Mihailovića !

14 Maja
16:29 2015

draza11Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u procesu komunističkog režima 1946. godine.Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna.Objavljivanje presude prati veliki broj medija, kao i publike.Sud je utvrdio da je sporna presuda donijeta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.Prvi zahtjev za rehabilitaciju podnio je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Prijedlogu za rehabilitaciju pridružili su se 2009. godine Srpska liberalna stranka, sa Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.Odlukom suda potvrđene su tvrdnje predlagača rehabilitacije da Mihailoviću tokom procesa nije bilo omogućeno pravo na odbranu, da nije vidio svog advokata do početka suđenja, da nije imao ni pravo na nepristrasan sud, dok mu je optužnica uručena sedam dana pred suđenje.

Na presudu, nije imao ni pravo da uloži žalbu, već je dva dana od izricanja strijeljan u tajnosti.Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je strijeljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.

Mihailović inače nema grobno mjesto.U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rješenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma strijeljan.

Dražin unuk i stranke

Od 1990. godine četnički pokret u Srbiji jača preko pojedinih političkih stranaka. Tada je nastavljena podjela iz Drugog svjetskog rata  na četnike i partizane, odnosno na one koji pokret Dragoljuba – Draže Mihailovića vide kao saradnike okupatora i druge, koji ih vide kao borce za slobodu.Prvi zahtjev za rehabilitaciju podnio je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Postupak za rehabilitaciju počeo je u septembru 2010, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu.Prvi put da bi se utvrdio tačan datum strijeljanja Mihailovića, a drugi put jer je Savez antifašista Srbije podnio krivičnu prijavu protiv dva svjedoka zbog navodno lažnog svjedočenja.

Brojne osude rehabilitacije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je iznimno neugodno iznenađena odlukom beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Dra\e Mihailovi'a , te naglasila kako osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma.

Presuda beogradskog suda, istaknula je, ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima u regiji donijela velike patnje i stradanja.

“Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku”, poručila je Grabar-Kitarović.

“Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već povijest prepustiti povjesničarima”, zaključila je u priopćenju.

Mesić: Pravosudni i politički skandal

Odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića pravosudni je i politički skandal, priopćio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

“To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica. Taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice”, upozorava Mesić.

“On će nesumnjivo negativno utjecati na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike”, kaže se u Mesićevom priopćenju.

Podsjetio je i kako “četnički pokret u Drugome svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora”.

“Četnici su bili krajnje obazrivi prema njemačkom okupatoru, tijesno su surađivali s talijanskim, a zajedno s oba borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na čelu s Josipom Brozom Titom”, ističe Mesić.

Također podsjeća da se četnici praktično nikada nisu sukobili sa ustašama, a na samome kraju rata, kada su bježali prema zapadu, ustaški poglavnik Ante Pavelić dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je još držao pod svojom kontrolom.

“Rehabilitirati danas Dražu Mihajlovića, govoriti o njegovome ‘ubojstvu’ i o njemu kao o žrtvi komunizma, grubo je izrugivanje sa činjenicama. Svako rehabilitiranje četništva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustaštva može završiti samo u katastrofi”, upozorava Mesić.

Miljenić: Osuditi svaki fašizam

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je kako je “apsolutno zgrožen” odlukom beogradskog suda o rehabilitaciji Mihailovića, dodajući da je to “silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija (Adolfa) Hitlera, (Benita) Mussolinija ili (Ante) Pavelića”.

Upitan kako će ta odluka beogradskog suda utjecati na odnose Hrvatske i Srbije, Miljenić je naglasio da svaki fašizam treba osuditi jer u suprotnom to nije dobar temelj za građenje budućnosti.

“Te stvari u svijetu su već davno riješene i zna se tko je bio na strani dobra, a tko na strani zla. Otvarati to nakon 70 godina je silno velika pogreška jer je četnički pokret napravio silno zlo građanima Hrvatske”, naglasio je Miljenić.

“Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašist i točka”, rekao je Miljenić.

Pupovac nema razumijevanja

Saborski zastupnik srpske manjine i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je kako, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je rehabilitirao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića, na zahtjev njegova unuka Vojislava Mihailovića, profesora beogradskog pravnog fakulteta Smilje Avramov i Koste Čavoškog te nekoliko udruga.

Oni su tražili poništenje presude jugoslavenskog suda 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava.

Postupak rehabilitacije počeo je 16. rujna 2010. od kada su saslušani deseci svjedoka, povjesničara, preslušani audio snimci sa suđenja i prikupljena brojna dokumentacija.

Beogradski sud utvrdio je da je presuda Mihailoviću donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

Osude i u Srbiji

Takvu su presudu osudili i u Srbiji, konkretno i jedan ministar u Vladi.

Srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je kako je „lično nezadovoljan“ odlukom suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića.

Ukazao je kako je to njegov „lični stav“ i naglasio da je kao potomak partizanskog borca koji je učestvovao u oslobađanju Beograda i Srbije tokom Drugog svjetskog rata nezadovoljan odlukom.

“Naravno, ne mešam se u odluke nezavisnih pravosudnih organa. Oni su verovatno imali više pravnih argumenata i dokaza nego što ja imam”, rekao je Stefanović.

SUBNOR Srbije uputio je oštru kritiku odluku suda, smatrajući je pravno neutemeljenom i neodrživom.

“Potezom sudskog pera drastično je prekrojena istina. U isto vreme izbrisan je istorijski neporeciv doprinos Srbije u slamanju fašizma i nenadmašna pobeda antihitlerovske koalicije čiji su dostojan saborac bile jedinice narodne partizanske vojske”, navodi SUBNOR.

Relativizacija antifašističke borbe

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović smatra da je rehabilitacija Mihailovića „izraz dezorijentisanosti srpskog društva i potvrda hroničnog gubitka odnosa prema prošlosti“.

„Još više je i dokaz potpunog gubitka ideje šta bismo kao društvo trebali da budemo u budućnosti“, smatra Jovanović.

Rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića je „nastavak grubog prekrajanja istorije u čiju svrhu je zloupotrebljen i institut predsednika države“, poručila je Liga socijaldemorkata Vojvodine (LSV).

Po njima, rehabilitacija predstavlja “relativizaciju antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista”.

Drašković i Karađorđević pozdravili odluku

Srpski pokret obnove (SPO) i njegov predsjednik Vuk Drašković pozdravili su odluku o rehabilitaciji izrazivši poštovanje sudu koji je, poslije 70 godina, “stavio pečat pravde na istorijsku istinu” o Mihailoviću.

“Ukidanje komunističke presude generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću ne znači samo rehabilitaciju ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi, nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije, sa koje je skinuta anatema da je, podržavajući vođu antiokupatorskog pokreta otpora i ministra vojnog izbegličke jugoslovenske vlade u Londonu, bila na strani Hitlerovog Trećeg Reicha”, poručili su SPO i Drašković.

I princ Aleksandar Karađorđević pozdravio je sudsku rehabilitaciju Draže Mihailovića, rekavši kako je to “ključno i za nacionalno pomirenje”.

Smatra da je time “konačno ispravljena jedna od najvećih istorijskih nepravdi”, te napominje kako “to nije bila samo nepravda prema jednom rodoljubivom čoveku, već je bila nepravda prema srpskoj zemlji i narodu”.

Karađorđević ocjenjuje da je zato danas “veliki i pozitivan dan za Srbiju i [srpski] narod”.

“Moramo učiniti sve da razlike koje i danas postoje među nama prevaziđemo zarad zajedničke i bolje budućnosti”, rekao je Karađrođević.

Po njemu, “nacionalno pomirenje može da počiva samo na istini, ispravljanju nepravdi i praštanju”.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku