hamburger-icon

Kliker.info

Istorija u našem slučaju nije učiteljica života : Godišnjica Prvog svjetskog rata podijelila i posvađala BiH

Istorija u našem slučaju nije učiteljica života : Godišnjica Prvog svjetskog rata podijelila i posvađala BiH

14 Juna
07:15 2014

muzej123Da je ova država imala sreće da je vode ozbiljni i odgovorni političari, postala bi ovog lipnja članica Europske unije, baš na stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata. To je na neki način bilo planirano još 2003. godine na summitu u grčkom Solunu kada je zauzet politički stav da se EU proširi na cijeli zapadni Balkan.Ovog juna obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata potpuno je politizirano i dodatno je podijelilo i posvađalo Bosnu i Hercegovinu. Republika Srpska obilježit će godišnjicu u Andrićgradu u Višegradu, a Europa u Sarajevu. U organizaciji niza manifestacija u Andrićgradu sudjeluje i Srbija.

Politizacija

Još prije dvije godine, na inicijativu Francuske, počele su pripreme za obilježavanje 100-godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Uspostavljena je zaklada “Sarajevo, srce Europe” čiji su osnivači, osim Francuske, i Austrija, Italija, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska i Belgija.Za 28. juna zakazan je niz manifestacija – međunarodni znanstveni skup na kojem će sudjelovati prestižni europski i svjetski povjesničari i znanstvenici koji će analizirati povijesni Sarajevski atentat, održat će se nekoliko izložbi, premijerno će biti prikazan film “Mostovi Sarajeva”, a održat će se i koncert Bečke filharmonije. Dolazak tog dana u Sarajevo najavili su brojni uglednici iz cijelog svijeta, ali i turisti pa će, komotno se već sada može reći, Sarajevo biti središte Europe.-Razlike ne treba suprotstavljati nego obogaćivati društvo – stalno poručuje Roland Gilles, veleposlanik Francuske u BiH.

Poruke

Međutim, Bosna i Hercegovina neće jedinstveno obilježiti godišnjicu velikog svjetskog događaja, nego je on potpuno politiziran i smješten u arsenal domaćih, može se reći, i regionalnih političkih sukoba i prepucavanja.
– Ni ja niti bilo tko od dužnosnika Republike Srpske neće doći u Sarajevo 28. lipnja. Ono što se priprema u Sarajevu vodi k tome da srpski narod bude proglašen krivim za sve ratove, da bude proglašen za zločinački i teroristički narod – priopćio je Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH. On je o toj svojoj odluci pismeno obavijestio i Europsku uniju! Naveo je da se nekim tajnim kanalima u Sarajevo, mimo njegovog znanja i suglasnosti, pozivaju europski državnici i da se za njih priprema i posebna večera.

– Topove treba zamijeniti umjetnost, a pucanje glazba – kazao je prošle godine Heinz Fischer, predsjednik Austrije, na čiju inicijativu će se održati koncert Bečke filharmonije. On je kazao da će 28. lipnja doći u Sarajevo i pozvao je članove Predsjedništva BiH, Nebojšu Radmanovića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da zajedno s njim budu na koncertu i tako pošalju jasnu poruku i građanima BiH i Europi i svijetu. Radmanović  je i predsjednika Austrije obavijestio da ni on niti ijedan srpski dužnosnik u BiH neće doći na koncert slavnog bečkog orkestra.Srbija je stala iza Milorada Dodika i vlasti Republike Srpske i zajedno će organizirati manifestacije u Višegradu, a kompletan posao povjeren je režiseru Emiru Kusturici, vlasniku Andrićgrada.Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zajedno s Dodikom jučer je bio na znanstvenom skupu u Beogradu u Srpskoj akademiji znanosti i umjetnosti na kojem se raspravljalo o Prvom svjetskom ratu.

Nikolić je prije nekoliko dana priopćio da mu ne pada napamet doći u Sarajevo “jer ne mogu ići tamo gdje optužuju moj srpski narod za zločine”.Aleksandar Vučić, premijer Srbije, jučer je u Beograd pozvao Dodika i s njim i Kusturicom dogovarao detalje zajedničkog obilježavanja godišnjice, ali je prije ovotjednog odlaska u Berlin kazao: “Možda 28. lipnja budem u Beogradu, možda u Višegradu, Sarajevu, a možda na sva ta tri mjesta“. Ova izjava protumačena je kao njegova taktika pristajanja na sve, odnosno dokazivanje tolerancije i pozivanja na pomirenje i mir, a namijenjena je bila prije svega njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja mu je u Berlinu bila domaćin. Jesu li ga moćni njemački diplomatski krugovi pritisnuli i dali mu zadatak smiriti Dodika i Radmanovića, ali i svom predsjedniku Nikoliću objasniti neke stvari, ostaje vidjeti.  (Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku