hamburger-icon

Kliker.info

Istorija po mjeri Dodika : Udaljeni s obilježavanja na Kozari zbog partizanskih pjesama

Istorija po mjeri Dodika : Udaljeni s obilježavanja na Kozari zbog partizanskih pjesama

05 Jula
17:28 2015

Kozara12Više osoba, pod policijskom pratnjom, udaljeno je sa ceremonije obilježavanja 73. godišnjice bitke na Kozari.Kako saznajemo, ove osobe su udaljene jer su pjevale partizanske pjesme.Jedan od njih, koji su “narušili” atmosferu na Kozari je i Zoran Vučkovac koji kaže da je zajedno sa prijeteljima i kolegama htio na dostojan način obilježiti slavnu bitku iz Drugog svjetskog rata.

“Ima li smo ideju da povratimo prostor obilježavanju kako dolikuje, bez političkih govora. Htjeli smo otpjevati tri poznate partizanske pjesme, a imali smo sa sobom razne bedževe i zastave. Ubrzo nam je prišla policija koja nas je legitimisala i rekla da prekidamo zvanični program”, naveo je Vučkovac.

Dodao je da ima utisak da njihovo prisustvo i pjevanje nije smetalo nikom od prisutnih ljudi. “Čak su nas pitali kakva vam je to zastava, a u ruci smo držali zastavu SR BiH”.Policajci su Vučkovcu i njegovim prijateljima rekli da se udalje “prije nego što počne Dodikov (predsjednik RS) govor”.

Inače, bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe. Blizu 11.000 Nijemaca uz podršku 20.000 ustaša i domobrana vodilo je ofanzivu protiv oko 3.000 partizana s ciljem zauzimanja strateški značajnog prostora.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku