hamburger-icon

Kliker.info

Istoričar Hrvoje Klasić : Ne može se osporiti da je Hrvatska radila na podjeli BiH

Istoričar Hrvoje Klasić : Ne može se osporiti da je Hrvatska radila na podjeli BiH

30 Januara
16:53 2019

Oštre su reakcije domaće i međunarodne javnosti na Deklaraciju Hrvastkog narodnog sabora o položaju Hrvata, posebno na dio u kome se odbacuje kvalifikacija Haškog suda o udruženom zločinačkom poduhvatu u slučaju “Prlić i ostali”.  

Istoričar Hrvoje Klasić smatra da je Deklaracija u elementima koji se odnose na sadašnjost i budućnost, manje-više, korektno napisana, te da se ne traži ništa što već nije propisano Ustavom BiH, te zakonskim odredbama o jednakopravnosti, budućnosti BiH kao jedinstvene zemlje i slično.

“No, dolazimo do problema suočavanja sa prošlošću, gdje i dalje se negiraju događaji koji su se nesumnjivo desili u prošlosti. Nisam pravnik i ne zanima me pravna terminologija, ali niko ne može osporiti činjenicu da je Hrvatska preko svojih legitimnih predstavnika, prije svega mislim na Franju Tuđmana kao predsjednika, djelovala neprimjereno na teritoriji BiH”, kaže Klasić za Vijesti.ba.

Dodaje da to potvrđuje niz primjera, koji pokazuju da je Hrvatska, bilo vojno bilo politički, uticala na događaje u BiH.

“Franjo Tuđman i Slobodan Milošević na desetke puta su vodili razgovore kojima je tema bila podjela BiH, zatim susret u Gratzu Bobana i Karadžića, kao i činjenica da je UN davao javna upozorenja Hrvatskoj, pod prijetnjom sankcija, da se njena vojska nalazi na teritoriji druge suverene države, što je apsolutno neprihvatljivo”, precizira ovaj istoričar.

Naš sagovornik mišljenja je da o ratu i svemu što se događalo treba raspravljati, ali da bi svako trebalo da ima snage da “počisti vlastito dvorište”.

“Nisu zločinci svi koji su sudjelovali u ratu. Zločini su počinjeni i od Hrvata i od Srba i od Bošnjaka. Oni koji su sudjelovali u zločinima i politikama koje su dovodile do zločina, treba da budu osuđeni kako od pravosudnih institucija, tako i od javnosti”, kaže Klasić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku