hamburger-icon

Kliker.info

Istinomjer : Stranke za četiri godine ispunile pet posto obećanja

Istinomjer : Stranke za četiri godine ispunile pet posto obećanja

24 Augusta
17:04 2010

Pet vladajućih stranaka u BiH su ispunile samo pet posto ili tek 18 od 367 obećanja uz pomoć kojih su 2006. godine došle na vlast. Ovo je rezultat istraživanja udruženja građana "Zašto ne?" koje je utvrdilo i da je pet posto datih obećanja u prošloj predizbornoj kampanji bilo potpuno neutemeljeno. Najviše je, prema njihovom istraživanju, obećavala SDA, a najmanje Stranka za BiH koja je prema toj analizi ispunila nula posto obećavanog. Ništa bolje rezultate u posljednje četiri godine nisu pokazale ni ostale političke stranke i nosioci javnih funkcija u BiH.Prije tačno četiri godine, SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom obećavao je, između ostalog, društvo solidarnosti i socijalne pravde. Četiri godine kasnije građani RS, ali i cijele BiH, znaju da li žive ili ne žive u takvom društvu.

Neka od predizbornih obećanja Stranke demokratske akcije 2006. godine bila su i da će insistirati na kažnjavanju terorista, ali i procesuiranju ratnih zločinaca, iako je to u isključivoj nadležnosti pravosuđa koje bi trebalo, tako u Ustavu piše, biti  nezavisno. Stranka za BiH tada je u svom programu insistirala isključivo na provođenju ustavnih reformi. Za četiri protekle godine predstavnici ove stranke protivili su se svim prijedlozima reforme bosanskohercegovačkog  Ustava.  Ovo su samo neki od pokazatelja koliko su obećanja napisana u programima pet vladajućih političkih stranaka bila realna, izvodljiva, ali i koliko su ona koja su bila moguća ispunjena. Udruženje građana „Zašto ne?“ došlo je do podataka da je samo pet posto obećanog ispunjeno.

Predstavnici partija ne slažu se sa rezultatima

Voditeljica istraživanja Tijana Cvjetićanin objašnjava da su obećanja dijelili na konkretna i nekonkretna, te da je očigledno da je konkretnih tek nešto malo više od pola, oko 54 posto. “To su obećanja za koja je jasno moguće identifikovati parametre i konačne ciljeve na koje se oni odnose. Od ukupnih tih svih utemeljenih obećanja u poptunosti je ispunjeno svega pet posto obećanja – svih pet vladajućih partija zajedno ispunile su tek pet posto obećanja koja su dale u predizbornim programima“, kaže Cvjetićanin.  Prema ovoj analizi, SNSD nije ispunio 58 posto onoga što je pisalo u njihovom predizbornom program 2006. godine.  Očekivano, predstavnici političkih partija koje čine vlast u BiH sa ovakvim tezama se ne slažu. Drago Kalabić iz SNSD-a smatra da se ”niko ozbiljan ne drži do takvih analiza”. Kao opravdanje navodi tešku socioekonomsku krizu.

„Svi oni koji se bave takvim analizama zanemaruju te činjenice i ponašaju se kao da živimo negdje u Finskoj. Svi ti analitičari misle da je neko glup, pa kriju činjenicu da je BiH teški protektorat, da ovdje međunarodna zajednica ima značajnu odgovornost jer i ona je obećala stabilnost i prosperitet BiH uz njenu pomoć, “ navodi Kalabić.Stranka za BiH imala je uopšteniji program, tako da je, prema analizi udruženja „Zašto ne?“, ta obećanja bilo teže i ispuniti. Ispunjenost obećanja ove stranke je nula posto, dok su djelimično ispunili 25 posto obećanog. Njihov predizborni program prije četiri godine temeljio se uglavnom na reformi Ustava u BiH do koje nije došlo.

Predstavnik ove stranke Beriz Belkić, smatra da se o parametrima, načinu i metodologiji ovog istraživanja može diskutovati, uz napomenu da se ne slaže sa rezultatima ove analize.“U datim okolnostima i u ukupnoj ustavno-pravnoj arhitekturi, načinu odlučivanja, potpuno dijametralno suprotstavljenim ciljevima relevantnih političkih opcija bez čijeg konsenzusa zemlja ne može naprijed, mislim da je urađeno onoliko koliko je bilo moguće. Naravno, nije dovoljno“, smatra Belkić.

Djelimično ispunjeno 27 posto obećanja

Stranka demokratske akcije imala je najveći broj pojedinačnih obećanja. Dvije trećine obećanja nije ispunjeno. Slično je i sa dva HDZ-a koja djeluju u BIH. HDZ 1990 takođe nije ispunio preko 50 posto obećanog, a uklopio se u prosjek od pet posto ispunjenih obećanja. HDZ BiH nije ispunio 74 posto onoga što su obećali svojim glasačima. U analizi se jasno pokazuju i potpuno neutemeljena obećanja stranaka pred prethodne izbore. Riječ je o obećanjima nečega što je već prethodno bilo ispunjeno, ili su obećane stvari koje su nemoguće za ispuniti u obliku kako su formulisane.„Imate, recimo, obećanje SDA da će utvrditi prioritete u razvoju informacijskog društva u BiH koji su utvrđeni tri godina pre toga“, jedan je od primjera takvih obećanja koje je navela Tijana Cvjetićanin. Djelimično ispunjenih ima 27 posto obećanja. Među njima je najviše nekonkretnih za koje nije ni moguće reći kada su potpuno ispunjena. Šta su stranke iz svojih programa djelimično ispunile.

„Najveći domet možda je ostvaren na međunarodnoj saradnji. Što se tiče obrazovanja i nauke, deset se bazira na formiranju državnih agencija za obrazovanje, tako da je ovih pet vjerovatno potpuno isto obećanje koje se tiču formiranja agencija koje u suštini nisu zaživjele“,objašnjava Nedim Jahić iz udruženja „Zašto ne?“.Glavna i odgovorna urednica sarajevskog Oslobođenja Vildana Selimbegović kaže da su do ovakvog stanja u BiH doveli prije svega nesprovedena ustavna reforma i nerješavanje problema nefunkcionalne države. Neispunjena obećanja govore o neodgovornosti bosanskohercegovačkih političara , zbog čega će prema njenom mišljenju glasači apstinirati i na narednim izborima.„ Međutim, moramo biti iskreni pa priznati da i glasači radije slušaju priče o nekakvim iluzijama, a pri svemu tome nemamo, zapravo, onih programa koji znače konkretne planove reformi i puta koji će zemlju dovesti ka funkcionalnijoj, održivoj i ravnopravnoj članici EU i NATO pakta“, objašnjava Vildana Selimbegović.   (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku