hamburger-icon

Kliker.info

Ističe ultimatum vojske : Sati dijele Egipat od vojnog puča

Ističe ultimatum vojske : Sati dijele Egipat od vojnog puča

03 Jula
05:10 2013

Predsjednik Egipta Mohamed Morsi zakleo se u utorak da će svoju funkciju braniti ľivotom, u trenutku dok se odbrojavaju sati do 48-časovnog ultimatuma koji je vojska dala vlastima da riješe najveću krizu u zemlji od revolucije kojom je svrgnut Hosni Mubarak.U prkosnom govoru kasno uveče, Morsi je produbio sukob između Muslimanske braće i egipatske vojske, dvije najmoćnije grupe u zemlji, dok su se pristalice i protivnici reľima sukobljavali u oruľanim obračunima širom zemlje. Aktuelna kriza u Egiptu je najgora od revolucije, prenose strani mediji, u trenutku dok se vojska sprema da suspenduje ustav i potencijalno obogalji vlast prvog demokratski izabranog lidera zemlje.Vrhovni savjet oruľanih snaga (SCAF) je bio jasan da će se drľati ultimatuma koji je dao Morsiju u ponedjeljak, da predsjednik odgovori na talas masovnih protesta, najvećih u istoriji zemlje, u narednih 48 sati ili da se suoči sa intervencijom kojom bi se efektivno suspendovala njegova vlada. SCAF nije dao nikakve naznake da će odustati od ultimatuma koji ističe u srijedu u 17 sati. 

U obraćanju građanima, koje je uľivo prenosila drľavna televizija, Morsi je optuľio ljude lojalne njegovom prethodniku Hosniju Mubaraku da stoje iza protesta za rušenje sadašnje vlasti, prenio je AP."Nema zamjene za legitimitet", proručio je Morsi, koji odbacio ultimatum vojske da kriza u drľavi treba da bude riješena do srijede.Tri sata nakon Morsijevog govora, visoki egipatski komandant je rekao da je vojska spremna da umre kako bi odbranila egipatski narod protiv terorista i glupana, u odgovori pod naslovom “Finalni sati”. Reuters prenosi da se u postu na zvaničnoj FB stranici SCAF-a kaľe: “Kunemo vam se Bogom da ćemo ľrtvovati čak i našu krv za Egipat i njegov narod, da ga odbranimo od svakog teroriste, radikala i glupana”. Portparol ministarstva je rekao za egipatsku televiziju da je u sukobima oko kairskog univerziteta u utorak ubijeno 16 a povrijeđeno preko 200 građana.Morsi je u ponoćnom govoru istakao da njegova ovlaštenja imaju izborni legitimitet koji ne moľe biti osporen. Upozoravajući na mogućnost unutrašnje i strane intervencije, on je upozorio da će svaki pokušaj njegovog skidanja sa vlasti izazvati krvave sukobe između islamista i njihovih oponenata.  “Ukoliko je cijena legitimiteta moja krv, onda sam ja spreman da ľrtvujem svoju krv i moju domovinu”, rekao je Morsi u govoru koji je više bio namjenjen njegovim pristalicama neko protivnicima i u kojem je riječ "legitimitet" pomenuta preko 30 puta, primjećuje Guardian.

Ranije tokom noći, vojna komanda je saopštila da očekivana akcija neće predstavljati vojni udar. Međutim, po mapi puta za okončanje krize koju je Reuters imao na uvid, vojni komandant Abdul Fatah al-Sisi će igrati centralnu ulogu u upravljanju zemljom, instaliranjem civilnog savjeta i odlaganjem parlamentarnih izbora do donošenja novog ustava. Visoki vojni izvor je rekao da je taj scenario najvjerovatniji od onih o kojima se diskutuje.Morsi, vodeća figura Muslimanskog bratstva, je postao predsjednik pobjedivši na izborima u junu prošle godine. Morsijeva vladavina je kritikovana u zemlji zbog nesrazmjernog naginjanja ka njegovoj islamističkoj bazi na račun svih poreskih obveznika u egipatskom društvu. Urušena egipatska ekonomija je takođe jedna od centralnih tema protesta, koji su odrľani na godišnjicu njegovog predsjedničkog imenovanja, zbog hroničnih nestašica goriva i visokih cijena hrane. Morsijeve pristalice negiraju da je vlada nereprezentativna i kaľu da Egipat neće biti “vraćen unazad” prijetnjama vojske da će intervenisati. Među onima koji pozivaju na kraj Morsijeve vladavine se nalazi i nelagodna alijansa njegovih razočaranih pristalica kao i onih koji podrľavaju bivši reľim, iako su do prije godinu dana bili na suprotnim stranama. Pritisak demonstranata i ultimatum vojske daju Morsiju i Muslimanskoj braći veoma malo opcija u narednim danima i postavljaju scenu ili za njihov sramotan poraz ili eskalaciju nasilja i građanski rat. (Kliker.info-e-novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku