hamburger-icon

Kliker.info

Ispunjava obećanje : Obama će riješiti status 5 milijuna ilegalnih useljenika

Ispunjava obećanje : Obama će riješiti status 5 milijuna ilegalnih useljenika

14 Novembra
07:03 2014

Barack4Američki predsjednik Barack Obama mogao bi donošenjem uredaba riješiti status pet milijuna ilegalnih useljenika, piše u četvrtak The New York Times, ali Bijela kuća kaže da još ništa nije odlučeno.Predsjednik je, uz rizik oštrog sukoba s republikancima u Kongresu, najavio prošlog tjedna da će do konca godine potpisati niz uredaba o rješavanju statusa nekoliko milijuna osoba bez osobnih isprava, uglavnom Meksikanaca, koji žive u Sjedinjenim Državama, najvjerojatnije nadahnut programom iz 2012. za ilegalne imigrante koji su kao djeca došli na američki teritorij.

Po riječima američkih dužnosnika čiji identitet list nije htio otkriti, roditelji djece koja imaju američko državljanstvo ili stalnu dozvolu boravka (zelenu kartu) mogli bi na određeno vrijeme dobiti isprave koje će im omogućiti legalno zapošljavanje i zaštitu od izgona.Broj takvih osoba ovisit će o kriterijima koje će predsjednik na kraju utvrditi, napose o duljini boravka u SAD-u. U Americi živi oko 11,7 milijuna ljudi ‘bez papira’, navodi Migration Policy Institute, od oko 319 milijuna stanovnika.Obama se u subotu vraća u Washington s azijske turneje i prije njegova povratka neće biti nikakvih službenih odluka.

“Predsjednik je blizu konačne odluke”, rekao je u četvrtak njegov glasnogovornik Josh Earnest.Plan koji po pisanju Fox Newsa ima deset točaka, obuhvatit će i mjere sigurnosti na granici, plaće pogranične policije, napose na granici s Meksikom i vize za visokokvalificiranu radnu snagu iz inozemstva.Kakve god bile, predsjedničke uredbe će u Kongresu imati učinak bombe i republikanci će ih smatrati “amnestijom”.Predsjednikovi protivnici misle da samo Kongres može donositi odluke o rješavanju statusa ilegalnih useljenika, ali je Obama rekao da gubi strpljenje zbog blokade svake reforme u Kongresu.”Njegove će odluke potaknuti novi val ilegalnog useljavanja”, upozorio je u utorak republikanski senator Jeff Sessions. Zajedno s drugim konzervativnim kolegama rekao je da će pokušati iskoristiti glasovanje o novom zakonu o financijama kao sredstvo pritiska za rezanje fonda saveznoj upravi koja će biti zadužena za provedbu te odluke. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku