hamburger-icon

Kliker.info

Ispovijest: Envera vraća svoje ime poslije 17. godina

Ispovijest: Envera vraća svoje ime poslije 17. godina

05 Maja
05:25 2009

 Kada dobije rodni list i potvrdu o državljanstvu iz rodnog Jajca, Envera Vuković (35), danas Vesna Đilas, vratit će ime koje su joj dali otac Šaban i majka Ramiza i ubuduće će se zvati Envera Đilas, jer ima namjeru i dalje živjeti sa svojim suprugom Miroslavom i njihovo dvoje djece, Dijanom (15) i Draganom (13)           
Trpjela batine                  Potvrdila je to u jučerašnjoj ispovijesti za "Dnevni avaz" Envera za čiju sudbinu njena porodica nije znala 17 godina. Suprug Miroslav Đilas kaže nam da Enveri prepušta odluku, a o falsificiranoj ličnoj karti koju je dobila 1993. godine nijedno od njih ne želi govoriti, osim da su tada bila "takva" vremena. Posjetili smo ih jučer u njihovoj kući u bijeljinskom selu Balatun, nakon što su odlučili o svemu javno progovoriti.Đilas, za kojeg je predstavnik Dječije ambasade "Međaši" Duško Tomić rekao da je svoju suprugu 17 godina držao u ropstvu, navodi da je spreman suočiti se s policijom i tužilaštvom i snositi sve posljedice.- Zahvalna sam Tomiću, jer je imao najbolju namjeru da me zaštiti i spoji s mojom porodicom s kojom želim i ubuduće imati kontakt. On se vjerovatno rukovodio onim što je čuo od mještana sela, koji su se nagledali i naslušali svega. Kontaktirao me i ja sam mu sve rekla. Moram istaći da su me u selu svi cijenili i poštovali, ali sam rekla Miroslavu da je vrijeme da i mi progovorimo. Mnogo toga desi se u svačijem životu, pa je i u našem braku bilo dosta toga ružnog. Miroslav je drugi čovjek kada popije više alkohola. Mnogo puta sam dobila batine, nisam mogla ići do ljekara, a nisam ni pomišljala da tražim put ka svojima. Plašila sam se i nekako pomirila sa sudbinom – priča Envera. Kaže da je zbog neslaganja s ocem, 1992. godine napustila rodnu kuću u Kuprešanima pored Jajca i slijedom ratnih događaja o kojima nerado govori krenula bratu Enveru, koji je u to vrijeme radio u preduzeću "Kongrap" u Beogradu.

Preporuka poznanika           Do brata nije uspjela doći, jer je on u međuvremenu napustio Beograd, ali se prema preporuci nekih poznanika, zaposlila kao konobarica u selu Mačvanski Metković kod Šapca u Srbiji, gdje je iste godine upoznala sadašnjeg muža.- Živjet ćemo i dalje zajedno, a neke teške godine pokušat ćemo ostaviti iza sebe. Odrasli smo ljudi, možemo se i razvesti ako ne bude išlo, ali želim sve učiniti da naša djeca odrastu i žive u miru – zaključuje Envera.Advokat Duško Tomić najavio je jučer da, ipak, neće podnijeti nikakvu krivičnu prijavu, jer želi da nakon svega ova porodica živi bez tereta prošlosti.

Policijska istraga      Dragomir Perić, portparol CJB Bijeljina, izjavio je jučer za naš list da je načelnik bijeljinske policije Vasilije Andrić izdao nalog da se ispitaju svi poznati navodi u vezi s ovim slučajem. I Miroslav Đilas potvrdio nam je da je policija jučer najavila svoj dolazak. Inače, Radmila Žigić, predsjednica Udruženja žena "Lara" Bijeljina, rekla je da, ako nakon  istrage policije bude utvrđeno da u porodici Đilas ima nasilja, ili tako nešto prijavi Envera, postoji mogućnost da ona s djecom, uz koordinaciju Centra za socijalni rad, dobije smještaj u sigurnim kućama u Modriči ili Tuzli. (Kliker.info-Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku