hamburger-icon

Kliker.info

“Ispiranje mozgova” : Mirsad O. iz BiH osuđen na 20 godina zbog regrutovanja boraca za ‘Islamsku državu’

“Ispiranje mozgova” : Mirsad O. iz BiH osuđen na 20 godina zbog regrutovanja boraca za ‘Islamsku državu’

14 Jula
16:21 2016

mirsad20Mirsad O. porijeklom iz Bosne i Hercegovine, osuđen je u Gracu na 20 godina zatvora zbog regrutovanja boraca za terorističku grupu „Islamska država“. Mirsad O. negira optužbe.

Mirsad O. je preko svog kanala na YouTube-u regrutovao mlade za rat u Siriji. On je na taj način osuđen i zbog posticanja na ubistvo i teško nasilje. Mirsad O. je pod imenom Ebu Tejma djelovao na jugu Njemačke i Bosni i Hercegovini. Njemu se u Austriji predbacuje da je redovno „ispirao mozgove“ i regrutovao osobe za sveti rat, džihad. Više takvih osoba se priključilo borcima „Islamske države“ u Siriji. U optužnici se navodi da je Mirsad O. bio ključna figura u propagandi „Islamske države“ u Austriji.

Drugooptuženi u postupku, Mucharbek T., osuđen je na 10 godina zatvora zbog učešća u procesu regrutovanja boraca, kao i učešću u napadima terorista u Siriji.

Sudski proces je počeo u februaru ove godine. Do sada ni jedan proces u Austriji nije počeo pod tako jakim mjerama sigurnosti. Pored pripadnika policije i sudske policije, na licu mjesta su bili i pripadnici specijalne jedinice austrijske policije pod nazivom Cobra. Posljednjeg dana sudskog procesa je sala bila ispražnjena iz sigurnosnih razloga. Naime, postojali su navodi da se među publikom nalaze opasne osobe.

Negiranje navoda optužnice

Mirsad O. je u završnoj riječi u više navrata ponovio da je on samo propovijedao onako kako je naučio u Saudijskoj Arabiji, dok o pozivu na borbu nije želio ništa da čuje. „Njegova glavna poruka je odbrana islama džihadom“, izjavio je državni tužilac. Državno tužilaštvo navodi da su njegova ciljna publika bili muslimani starosne dobi između 14 i 30 godina kojima je on „ispirao mozak“.

Suđenju su kao svjedoci prisustvovali roditelji, braća i sestre mladića koji su poginuli kao džihadisti ili se vode kao nestale osobe. Oni su opisali svoju nemoć protiv iznenadne žudnje mladih ljudi da za džihad rizikuju svoje živote. Neki od roditelja su sa suzama u očima pred sudom pitali da li bilo ko zna nešto o posmrtnim ostacima njihove djece osim zvanične informacije da su poginuli.

Mucharbek T. je također optužen za terorističke i kriminalne radnje. Konkretno je optužen za ubistvo i prisilu. Kako bi porota bila bolje uvjerena u njegova zlodjela, tokom suđenja je prikazano nekoliko video snimaka jezivih pogubljenja. Mucharbek T. negira navode iz optužnice.

Opasni islamista

Guido Steinberg, islamolog i stručnjak za Bliski istok iz Fondacije za nauku i politiku u Berlinu, kaže da je Mirsad O. fundamentalista „veoma radikalne forme monoteizma“ koju prihvataju veoma male grupe muslimana. Steinberg kaže da je Mirsad O. u svojim propovijedima pored ostalog navodio da je „klanje najljepša vrsta ubijanja“ ne samo kod ovaca.

Mirsad O. je u završnoj riječi pored ostalog rekao; „Ja nisam terorista. Ja nisam državni neprijatelj“. Također je rekao da nikada nije podržavao terorizam i da nikoga nije pozvao da u Siriju ide kao ratnik. On je osudio i „11. septembar“ iako je uvjeren da to „nisu bili muslimani“. Mirsad O. smatra da je žrtva državnog tužilaštva i da je samo musliman, vjernik, koji je Kur´an izučavao u Saudijskoj Arabiji.

(Klker.nfo-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku