hamburger-icon

Kliker.info

Iskreni Hoyt Jee otrijeznio Balkan : “Region neće dostići EU ni za 30 godina”

Iskreni Hoyt Jee otrijeznio Balkan : “Region neće dostići EU ni za 30 godina”

05 Jula
15:59 2017

“Prioritet broj jedan mora biti ekonomski napredak. Većina država regiona ima rast od tri ili četiri posto godišnje, ali čak i sa tim razvojem, ili razvojem od šest posto, neće dostići prosjek EU u sljedeće tri decenije. Ne žmurimo na korupciju političara na Balkanu, a za izbor lidera su odgovorni građani, kaže u ekskluzivnom razgovoru za NIN Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Sa malim prekidima, karijera američkog diplomate Hoyta Jeea povezana je sa Balkanom gotovo dvije i po decenije. Iz prvog reda je posmatrao neke od najvažnijih događaja na ovim prostorima – 1995. je pratio pripremu Dejtonskog sporazuma, 1999. je sjedio u kancelariji Javiera Solane, iz Podgorice je pratio kako se razdvajaju Srbija i Crna Gora, iz Soluna kako Grčka tone u finansijsku krizu, a iz Zagreba kako se Hrvatska priprema za ulazak u Evropsku uniju.

Danas je prvi operativac američke administracije za Balkan. U martu je u Prištini razgovarao sa Hašimom Tačijem, poslije čega je prijedlog za formiranje kosovske vojske sklonjen s dnevnog reda. U maju je posjetio Makedoniju, nakon čega se Nikola Gruevski povukao, a Đorđe Ivanov ponudio mandat Zoranu Zaevu.

Istog mjeseca je u Albaniji razgovarao sa političkim liderima, nakon čega su se svi složili da idu na izbore. .

Razgovor za NIN je vođen je neposredno pošto se Jee vratio iz Beograda, sa svečanosti povodom inauguracije predsjednika Aleksandra Vučića.

– Bio je to vrlo impresivan događaj. Čuli smo i, kako mi se čini, veoma značajan govor predsjednika Vučića, u kom nam je predstavio svoju viziju budućnosti – kaže Jee.

Na pitanje kako teku razgovori sa liderima u regionu i šta oni traže zauzvrat, Jee odgovara:

– Mi smo tu da pružimo podršku, ohrabrenje, da damo savjet ako je potreban, ali i povremeno da pozivamo na odgovornost naše partnere. Kada mi ili naši partneri preuzmemo neku obavezu, smatramo da strane jedna drugu treba da drže za riječ za ono na šta su se obavezale. Jedan od najvažnijih faktora na Balkanu je saradnja SAD i EU. Gdje god su SAD i EU djelovale zajedno, radile u istom smjeru, obično je bilo napretka. Zato smatram da je ključni činilac napretka volja političkih lidera da urade ono što treba da urade i prihvate savjet i pomoć međunarodne zajednice. Pokušavamo zajedno sa našim partnerima da utvrdimo zajedničke ciljeve. Očigledno je da se ne slažemo ni sa jednom zemljom u potpunosti. Ali ono što smo pokazali na Balkanu je želja da sve zemlje prvo postanu stabilnije, drugo, da se razvijaju i treće, da budu bezbjedne. Ti ciljevi su međusobno povezani i, ako se složimo koji su koraci neophodni, do napretka će veoma brzo doći. Vidjeli smo, na primjer, šta je bilo u Crnoj Gori, u zemlji u kojoj je političko rukovodstvo, vođeno tadašnjim premijerom Đukanovićem, a zatim i premijerom Markovićem, donijelo stratešku odluku da se priključi NATO i EU, kaže Jee.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku