hamburger-icon

Kliker.info

ISIS-ov “vratar” : SAD daje pet miliona za hvatanje Tarada Mohammada Al-Jarbe

ISIS-ov “vratar” : SAD daje pet miliona za hvatanje Tarada Mohammada Al-Jarbe

20 Novembra
07:29 2015

potjernica1Amerikanci su izdali potjernicu od pet miliona dolara za glavu Tarad Mohammad Al-Jarba, čovjeka za kojeg se smatra da je organizovao put u Siriju za šest napadača iz Pariza.

ISIS-ov “vratar”, koji je navodno organizovao odlazak šestorici od sedam pariskih bombaša samoubica iz Francuske na trening u Siriju i natrag, postao je jedan od najtraženijih ljudi na kugli zemaljskoj čiji je život ucijenjen na pet miliona dolara, prenosi Telegraph.Tarad Mohammad Al-Jarba, koji još koristi ime Abu Muhamed Al-Shimali, glavni je čovjek za vrbovanje boraca za ISIS duž sirijsko-turske granice, a igra i ključnu rolu u svim ISIS-ovim operacijama izvan Iraka i Sirije.

Francuski istražitelji vjeruju da je Al-Jarba koristio izbjegličke rute kako bi ubacio teroriste, koji su prethodno prošli obuku u Siriji, natrag u Evropu.Al-Jarba je rođen u Iraku, ali je naturalizovani državljanin Saudijske Arabije. Navodno se pridružio Al-Qaidi 2005. godine, da bi kasnije prešao u ISIS. Od sredine 2014. Amerika ga smatra kao ISIS-ovog “lidera za operacije izvan Sirije i Iraka”, što znači da je možda odigrao ključnu ulogu i u planiranju drugih napada u Evropi.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku