hamburger-icon

Kliker.info

ISIL pred najtežim porazom : Iračke snage ušle u dijelove Tikrita

ISIL pred najtežim porazom : Iračke snage ušle u dijelove Tikrita

11 Marta
05:47 2015

Armored vehicles of Iraqi security forces with militias known as Hashid Shaabi are driven past smoke arising from a clash with Islamic State militants in the town of al-AlamIračke snage i njima pridružene paravojne snage ušle su u dijelove Tikrita i nastavljaju veliku ofanzivu oslobađanja rodnog grada Saddama Husseina koji je pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL)Ministarstvo odbrane Iraka u utorak je saopćilo kako su državne snage opkolile grad duž rijeke Tigris i da se spremaju za napredak u grad.

Trupe Vlade i dobrovoljni šiitski borci iz Narodnih mobiliziranih snaga trenutno su, navodno, stacionirani po glavnim ulicama grada i počinju napredak ka ulici al-Qadisiah, navodi se u saopćenju Ministarstva.Novinarka Al Jazeere Jane Arraf, koja se javila iz kurdskog grada Erbila, citirala je izvore sa terena koji navode kako su dijelovi grada sada pod kontrolom iračkih snaga.

„No, to ne znači da imaju cijeli grad pod kontrolom“, navela je ona, dodavši kako su borci ISIL-a raznijeli most koji vodi u Tikrit.Nekoliko ulica su također uništene eksplozivima ili minirane, navodi se.Ranije je iračko Ministarstvo odbrane objavilo videosnimak na kojem se vidi kako iračke snage uništavaju 20 teških mitraljeza i 20 vozila prilikom napredovanja u Tikrit.

Razminirana su najmanje 382 improvizirana eksplozivna sredstva.Na istom videu se tvrdi kako su iračke snage ubile 350 boraca ISIL-a za četiri dana operacije u tom području. Al Jazeera nije uspjela nezavisno potvrditi ovaj podatak.

Sektaške tenzije

Bitka za Tirkti, uporište sunnita, ključna je za iračke snage i njihov napredak prema Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku, a koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a.Tikrit služi kao važno čvorište jer se nalazi na glavnom autoputu koji vodi ka prijestolnici Bagdadu.

No, napredak snaga Vlade i šiitskih paravojnih snaga ka Tikritu izazvao je i porast sektaških tenzija.U utorak, irački šiitski imam Muqtada al-Sadr objavio je saopćenje u kojem se traži od iračkih vlasti da istraži i kazni bilo koga ko koristi „pretjerano nasilje“ protiv [sunnitskih] stanovnika na područjima oslobođenim od ISIL-a.

Saopćenje je uslijedilo nakon napada odmazde u al-Ojailu gdje su se borci iz oružane grupe, Lige Pravednih koju vodi Qais al-Khazali, navodno opljačkali i spalili kuće sunnitskih stanovnika.Al-Khazali je kazao kako je grupa djelovala pod vodstvom iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta elitne Brigade Quds koji je viđen kako vodi operacije na istočnom obodu Tikrita.

U proteklih nekoliko dana, iračke snage i šiitske paravojne jedinice osvojile su nekoliko gradova nedaleko od Tikrita, uključujući al-Alam i al-Dour. Vladine snage su navodno preuzele i kontrolu nad naftnim poljima u al-Ojailu, još jednom gradu nedaleko od Tikrita.Iračke snage se nadaju da će pobjeda u Tikritu pomoći u uvjeravanju drugih sunnita na drugim mjestima kako bi se borili protiv ISIL-a dok operacija ide dalje na sjever, ka Mosulu.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku