hamburger-icon

Kliker.info

ISIL i dalje napreduje : Pao je drevni sirijski grad Palmira, prijeti mu totalno uništenje

ISIL i dalje napreduje : Pao je drevni sirijski grad Palmira, prijeti mu totalno uništenje

21 Maja
07:12 2015

Palmira1Džihadisti takozvane ‘Islamske države’ u Siriji su preuzeli gotovo potpunu kontrolu nad drevnim gradom Palmirom, koji u UNESCO-u ima status svjetske baštine. Kako javlja BBC, vladine trupe su se gotovo u cijelosti povukle iz grada kojemu prijeti barbarsko uništenje kakvo je već viđeno u drevnim gradovima Hatri i Nimrudu u Iraku, koje su islamistički ekstremisti bezočno uništili zajedno sa svim spomenicima iz vremena prije nastanka islama, prenose agencije.

Iz Palmire su već evakuisane stotine spomenika, ali to nije bilo moguće s onim velikim spomenicima iz drevnih dijelova grada. Palmira je poznata i kao ‘Venecija pijeska’ i zauzima važno mjesto u historiji Bliskog istoka. Postupno je dobivala na važnosti pod vlašću Rima dok u trećem stoljeću gradski vladari nisu izazvali rimsku vlast i stvorili vlastito carstvo od Turske do Egipta. Sredinom trećeg stoljeća kad su Sasanidi napali Rimsko Carstvo i zarobili cara Valerijana, upravo Palmirci su ih porazili i potisnuli nazad preko Eufrata.

Nekoliko desetljeća nakon toga Rim je bio prisiljen oslanjati se na palmirsku vlast kako bi obnovio svoj uticaj na istoku. Bogatstvo stečeno trgovanjem s istokom Palmira je uložila u impresivne arhitektonske projekte u gradu. Do sada su ostali dobro očuvani ostaci svetišta palmirskim bogovima (Belov hram), široka ulica s kolonadama i kazalište. Palmirani su svoje monumentalne zgrade ponosno ukrašavali vlastitim semitskim pismom i jezikom umjesto da se oslanjaju na grčki i latinski – norme ondašnjeg antičkog svijeta. Palmira je razvila vlastiti umjetnički stil i svoju klasičnu arhitekturu.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku