hamburger-icon

Kliker.info

IRGC uputio otvoreno pismo Meronu : Dođite u Tomašicu i izvinite se žrtvama agresije i genocida u BiH

IRGC uputio otvoreno pismo Meronu : Dođite u Tomašicu i izvinite se žrtvama agresije i genocida u BiH

14 Novembra
05:43 2013
Dok se svijet i Evropa sve više mire sa principom svršenog čina genocida nad Bošnjacima i drugim narodima u ime žrtava genocida u Bosni i Hercegvini {posebno žrtava genocida u Prijedoru}, obraćamo se vama povodom vaše najavljene posjete Bosni i Hercegovini, 26. i 27. novembra u okviru obilježavanja dvadesete godišnjice rada Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.
 Član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, preživjela žrtva i svijedok holokausta, nobelovac Eli Visel je davno rekao: “Zbog ravnodušnosti čovjek umire prije smrti”. Upravo tako, Bošnjaci su umirali prije smrti zbog ravnodušnosti svijeta i Evrope, koje im nisu dali da se brane, niti su htjeli da spriječe agresiju i genocid nad njima o čemu svijedoći i najveća masovna grobnica u Evropi poslije Drugog svijetskog rata u Tomašici. Bošnjaci i mnogi drugi narodi mogu ponovo biti žrtve genocida zbor ravnodušnosti Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, zbog neprincipjelnosti prema istini, zbog nekorektnosti prema pravdi.

 Ovo naše pismo u ime žrtava i svijedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini shvatite kao poziv da u ime istine i pravde posjetite Tomašicu, največu, masovnu grobnicu u Evropi poslije Drugog svijetskog rata u cilju:
– imenovanja istine o zločinu u Prijedoru – genocidom,
– izvinjenja žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini jer ste ih uvrijedili vašim odnosom prema istini i pravdi kao predsjednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju,
– uvrštavanja grobnice u Tomašici u optužnicu protiv Karadžića i Mladića, što će svakako doprinijeti pravednijoj presudi, što je jedina pravda za preživjele žrtve i svijedoke.  Nadamo s da imate dovoljno savjesti da prilikom vaše posjete Bosni i Hercegovini posjetite i masovnu gronicu Tomašica.

 Ugledni eksperti međunarodnog prava i ugledni istraživaći zločina genocida okupljeni oko Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada vam poručuju da Tomašica, največa masovna grobnica u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, tijelima žrtava svijedoći:

– postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocidne namjere protiv Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru,
– zločin namjernog, organizovanog, tajnog skrivanja tijela ubijenih žrtava genocida kako ih njihovi najmiliji nebi nikada pronašli i dostojanstveno sahranili,
– zločin izmještanje posmrtnih ostataka s ciljem da se žrtve nikad ne pronađu i zločin ne dokaže,
– zločin šutnje prijedorskih Srba o masovnim grobnicama, čime se na primjeru genocida u Prijedoru potvrđuje odgovornost ne samo pojedinaca, već i masa za zločin genocida,
– elitocid kao poseban, sastavni dio genocida u Prijedoru, zločin koji obuhvata organizovano ubijanja intelektualne elite prijedorskih Bošnjaka.

 Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je do sada samo procesuirao odgovorne za ubistva i mučenja u strašnim koncentracionim logorima smrti Omarska, Keraterm, Trnopolje u kojime je prema podacima mnogih internacionalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda ubijeno više od 1000 civila. Otkrivanje masovne grobnice Tomašica treba da bude povod da se procesuiraju zločinci koji su počinili strašna ubistva na Mataruškom brdu {Bišćani, Rizvanovići, Rakovćani, Čarakovo, Zecovi, Hambarine}, koji su se desili u periodu od 20 do 23 jula 1992, kao i zločini masovnih ubistava u Kozarcu od 26 do 30 maja 1992. Prema podacima više internacionalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda u navedenim zločinima na Mataruškom brdu i Kozarcu ubijeno je više od 2200 civila – Bošnjaka i Hrvata.

 Još jednom opominjemo da još nisu procesuirani svi zločinci iz Kriznog štaba Prijedora koji su donosili odluke oko formiranja koncentracionih logora smrti, naredbe da se napadaju i ubijaju civili u gradu i selima, odluke o rušenju kulturnih, historijskih, vjerskih objekata, odluke o primarnim i sekundarnim masovnm grobnicama, odluke o nasilnom protjerivanju i nasilnom oduzimnju imovine. Neprihvatljivo je da danas, dvadeset godina poslije agresije i genocida u političkim, policijskim i vojnim organima sjede bivši članovi prijedorskog Kriznog štaba. Neprihvatljivo je da se još uvijek na čelu Prijedora nalazi gospodin Marko Pavić, koji nizom svojih akcija ponižava žrtve i svjedoke agresije i genocida.

 Poslije duge liste skandala koji su uslijedili vašim dolaskom na čelo Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a posebno poslije diskvalifikacije i obračuna sa sucem Harhoffom, koji je hrabro progovorio o političkim mešetarenjima, pravosudnoj i sudijskoj, korupciji unutar Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, što je do sada najtamnija mrlja ne samo u radu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju nego i međunarodnog prava uopšte, kao glas svijedoka i žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, Institut za istraživanje genocida, Kanada poziva vas da se baš u Tomašici, največoj grobnici u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, izvinete žrtvama agresije i genocida, javnim obečanjem da će te prestati sa pomilovanjima optuženih ratnih zločinaca, te obećanjem da će te u skladu sa vašim nadležnostima učiniti sve da se uvrste dokazi o genocidu iz masovne grobnice Tomašica u optužnice za Karadžića i Mladića.

 Vi morate znati da Bošnjaci nisu i neće ostati ravnodušni prema vašim stavovima i presudama, kojima se prešućuje genocid nad Bošnjacima i tako hrabri buduće ratne zločince da se zločin genocida isplati. Bošnjaci imaju moralnu obavezu pred savješću čovječanstva da nikad, ne samo ne zaborave, već da uvijek i na svakom mjestu podsjećaju svijet na genocid koji je počinjen nad njima zbog evropske i svijetske ravnodušnosti, ali i zbog bolje i svijetlije budućnosti čovjeka i civilizacije. I bošnjaci imaju pravo da od Međunarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije traže procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločinaca, utvrđivanje istine o agresiji i genocidu i zadovoljavanju pravde za žrtve agresije i genocida, uključujići i materjalnu nadoknadu za preživljene strahote.

 Institut za istraživaje genocida, Kanada izražava protest i smatra da je nedopustivo što na mjestu največe grobnice u Evropi poslije Drugog svijetskog rata nema tužitelja Tužilaštva za ratne zločine. Osim činjenice da mogu dobiti ogroman broj informacija, mogu se lično uvjeriti i u dimenzije zločina, a od porodica žrtava na licu mjesta mogu dobiti korisne informacije za svoj rad.
 Institut za istraživaje genocida, Kanada smatram da je Prijedoru počinjen genocid, jer je jasno da je postojala genocidna namjera. Nakon istraživanja više članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada uvjereni smo da će se Karadžiću i Mladiću dokazati postojanje genocidne namjere koja je za cilj imala djelimično ili potpuno uništenje jedne skupine, u ovom slučaju prijedorskih Bošnjaka. Pronalazak masovne grobnice Tomašica svakako će osvijetliti dimenziju te namjere. Ljudska i civilizacijska budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru, piše u pismu koje je u ime Upravnog odbora i Internacionalnog ekspertnog tima potpisao direktor Instituta profesor Emir Ramić. (Kliker.info-IRGC)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku