hamburger-icon

Kliker.info

Iranski predsjednik Hassan Rouhani: Nijedna prijateljska zemlja nije pomogla Iranu

Iranski predsjednik Hassan Rouhani: Nijedna prijateljska zemlja nije pomogla Iranu

05 Septembra
14:57 2020

U obraćanju javnosti svoje zemlje, iranski predsjednik Hassan Rouhani požalio se da, kako je rekao, nijedna prijateljska zemlja nije pritekla u pomoć Iranu tokom pandemije korona virusa i suprotstavila se rigoroznim američkim sankcijama protiv te države.

Da SAD ima „malo humanosti ili mozga“, zbog pandemije bi ponudile ukidanje tih sankcija na godinu, rekao je Rouhani u govoru koji je prenosila iranska državna televizija, prenio je Tanjug.

Umjesto toga, SAD je Iranu nametnuo nove sankcije i pritisak tokom sedmomjesečne pandemije korona virusa, rekao je Rouhani, dodajući da, istovremeno, nijedna Iranu prijateljska zemlja nije rekla da će se, „u vrijeme kada vladaju korona virus i poteškoće, ali i zbog humanosti“, suprotstaviti Americi i poslovati sa Iranom, bez obzira na američke prijetnje odmazdom.

Više od 22.000 preminulih

Kako podsjeća Reuters, američke sankcije protiv Irana uvedene su zbog spornog nuklearnog programa te zemlje, a Washington je takođet zaprijetio sankcijama svakoj zemlji koja bude poslovala sa Iranom.

Sa više od 380.000 registrovaniih slučajeva zaraze i više od 22.000 preminulih od korona virusa, Iran je jedna od bliskoistočnih zemalja koje su najteže pogođene pandemijom.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku