hamburger-icon

Kliker.info

Iranski ministar odbrane poručio Saudijskoj Arabiji: Neće vam ostati ništa osim Meke i Medine

Iranski ministar odbrane poručio Saudijskoj Arabiji: Neće vam ostati ništa osim Meke i Medine

09 Maja
05:30 2017

Nakon što je saudijski prestolonasljednik Muhamad bin Salman izjavio da se ne može razgovarati sa Iranom zbog šiitskih ambicija (Šiiti su većina u Iranu, op.pr.) da kontroliše islamski svijet, oglasio se i Teheran.

Husein  Degan, iranski ministar odbrane, je – odgovarajući i na komentar Bin Salmana kako Saudijci neće sjediti i čekati rat nego će se ponašati tako da to bude borba u Iranu, a ne u Saudijskoj Arabiji – upozorio Rijad da ne preduzima glupe korake.

“Ako to učine, sve ćemo uništiti u Saudijskoj Arabiji osim svetih gradova Meke i Medine”, kazao je Degan, piše Reuters.

Degan je dodao i kako Saudijci “vjerovatno misle kako mogu učiniti tako nešto jer imaju vazdušne snage”, što je aluzija na Jemen, gdje saudijski ratni avioni redovno napadaju iranske saveznike, Houthije, u borbama za glavni grad Sanu.

Odnosi između dvaju država nisu dobri još od iranske revolucije 1979, a prošle godine, kad su u Saudijskoj Arabiji pogubili vodećeg šiitskog imama u ovoj zemlji, države su prekinule sve diplomatske i ekonomske odnose.

Treba reći i kako dvije zemlje, osim u Jemenu, podržavaju različite snage i u drugim konfliktima – u Siriji, Iraku, Libanu i Bahreinu.

(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku