hamburger-icon

Kliker.info

Iran : Sahranjena Neda Soltano, policija “razbila” današnje proteste

Iran : Sahranjena Neda Soltano, policija “razbila” današnje proteste

22 Juna
16:51 2009

Nekoliko stotina osoba okupilo se u ponedjeljak u Teheranu na protestu zbog reizbora Mahmuda Ahmadinedjada za predsjednika države, ali su jake policijske snage, uz suzavac i bojevu municiju kojom su pucale u vazduh, "razbile" protest, rekli su očevici.Taj dio Teherana, trg Haft-e-Tir, nadletali su helikopteri. Prema navodima AFP-a, protest je trajao tri sata. Revolucinarna garda, elitne iranske oružane snage, zaprijetila je u ponedjeljak da demonstranti treba da se "pripreme za odlučno i revolucionarno suočavanje s Gardom, Basidžima i drugim sigurnosnim i disciplinarnim snagama", ako nastave proteste. Predsjednički kandidat Mir Hossein Mousavi rekao je u nedjelju navečer da će nastaviti proteste, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vijeće čuvara priznalo nepravilnosti na 50 birališta                          Vijeće čuvara revolucije u Iranu priznalo je izborne nepravilnosti, no tvrdi da su zabilježene u 50 gradova te da nisu mogle utjecati na konačan ishod. U 50 gradova je utvrđeno da je bilo više glasova nego birača, potvrdio je na državnoj televiziji glasnogovornik vijeća Abbas-Ali Kadkhodaei. To dakle znači, prenose agencije, da je u pitanje dovedeno oko 3 milijuna glasova. Iranski državni radio je objavio da u noći na ponedjeljak nije bilo nikakvih prosvjeda ni nereda, u prvoj mirnoj noći nakon objave izbornih rezultata.

Revolucionarna garda najavila obračun s prosvjednicima                       Iranska revolucionarna garda najavila je u ponedjeljak obračun s prosvjednicima ako se dogode novi prosvjedi, prenose svjetski mediji. – Budite spremni na odlučno i revolucionarno suočavanje s revolucionarnom gardom i ostalim snagama reda – prenosi AP. U međuvremenu, snimka ubojstva 20-godišnje djevojke koja je promatrala demonstracije obišla je svijet, a njeno su ime i lik postali simbol pobune. Poruke u kojima se spominje djevojka, čije ime na farsi jeziku znači glas, pojavljuju se na Facebooku i Twitteru. Na Facebooku je već otvorena grupa “Neda Soltani – Angel of Iran”, gdje se razmjenjuju informacije kako obilježiti njezinu žrtvu.

Naime, vlasti su zabranile komemoraciju u džamiji Niloofar, najavljenu za 16 sati. Da se njezina žrtva ne bi pretvorila u simbol opozicije, vlasti su održavanje službi za Nedu zabranile i u svim ostalim džamijama u Teheranu.  Porodici Soltani tijelo je predano pod uvjetom da se pokop obavi žurno i uz mjere osiguranja. No, i u ovom su se slučaju metode vlastodržaca pokazale neuspješnima: građani Teherana od svoga “anđela” ne odustaju i sprejevima naziv avenije Amirabad “mijenjaju” u “Neda”.  (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku