hamburger-icon

Kliker.info

Ipak kapitulacija : Grčki parlament prihvatio uslove kreditora

Ipak kapitulacija : Grčki parlament prihvatio uslove kreditora

16 Jula
05:21 2015

kapitulacija1Grčki parlament je nešto iza ponoći prihvatio zakone kojima se uvode stroge mjere štednje i prihvata sporazuma s Evropskim stabilizacionim mehanizmom.Za je glasalo 229 poslanika, protiv 64, 6 poslanika je bilo uzdržano, a jedan poslanik nije bio prisutan. Vladajuća Siriza odobrila je Zakon, zahvaljujući podršci proevropskih opozicionih partija. Poslanici su o dokumenu glasali pojedinačno na plenarnoj sjednici skupštine.

Među mkerama koje su grčki poslanici prihvatili su: podizanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada…  Grčki premijer Aleksis Cipras još prije glasanja pozvao parlament da podrži prijedlog zakona o hitnim mjerama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), rekavši da alternative nema, čak iako se i on sam ne slaže s predloženim mjerama.

“Mi u to ne vjerujemo, ali smo prinuđeni da prihvatimo”, rekao je Cipras poslanicima, pred glasanje u parlamentu.

Grčki premijer rekao je i da neće prestati da ispunjava svoje obaveze i da će nastaviti da sprovodi političke i socijalne reforme, kao i borbu protiv korupcije, prenio je Reuters.Cipras je poslanicima rekao i da je Grčka uputila izazov svjetskom finansijskom sistemu.

“Moraćemo da donosimo odluke sa kriterijumom naše odgovornosti”, rekao je Cipras, dodajući da je za prethodnih pet mjeseci vlada Grčke morala da vodi tešku borbu.

“Bilo je i greški i propusta. Nosim odgovornost za to. Ali sam ponosan što smo požrtvovano poveli tu borbu”, rekao je Cipras, prenosi TASS.

Grčki premijer je naglasio da je morala da se vodi teška borba unutar zemlje sa onima koji su “sabotirali napore vlade”.

Ali je, kako je rekao, još teža bila neravnopravna bitka sa suparnicima u inostranstvu.

“Uputili smo izazov međunarodnom monetarno-kreditnom sistemu”, kazao je Cipras, dodajući da će taj sukob biti naslijeđe za Evropu i čitav svijet.

Tokom debate veći dio poslanika kritikovao je prijedlog, ali je govorio da će za njega morati da se glasa. Tokom rasprave podršku su najavili većina vladajuće koalicije Sirize i Nezavisnih Grka, kao i opozicione Nove demokratije, PASOK-a i Reke (To Potami).

Protiv su Komunistička partija i desničarska Zlatna zora, navodi ruska agencija.

Uoči glasanja, ispred zgrade parlamenta u Atini izbili su sukobi, u kojima su povrijeđena četvorica policajaca i snimatelj agencije Frans pres.

“Izdali su nas!”, uzvikivali su demonstranti, prenosi AFP.

Protivnici mjera štednje gađali su policiju dimnim bombama ispred zgrade parlamenta u Atini, u kojoj su poslanici počeli debatu o nepopularnim reformama koje Grčka mora da sprovede da bi odblokirala novi paket pomoći eurozone, ali je protest trajao kratko i završen je mirno.

Policija je odgovorila suzavcem na dimne bombe demonstranata, koji su počeli da bježe sa trga Sintagma, na kojem se okupilo oko 12.500 ljudi.

Tokom protesta zapaljeni su kontejneri i vozila televizijskih ekipa, ali su se demonstranti ubrzo mirno vratili na trg, dok je nekoliko stotina njih ostalo pod policijskim nadzorom, a oko 30 je privedeno.

Neposredno prije sukoba s policijom, demonstranti su nosili transparente s natpisima “Ukinite paket pomoći!” i “NE politici EU, ECB i MMF!”.

Proteste su organizovali sindikat radnika u javnim službama POE-OTA, komunistički sindikat PAME, ljevičarska grupa ANTARSYA i omladina Sirize.

Uoči debate u parlamentu, Cipras je pozvao na jedinstvo i poručio poslanicima da podrže zakonske mjere kako bi izašli u susret zahtjevima povjerilaca i da ne dozvole da mjere “prođu” samo zahvaljujući podršci opozicije.

Cipras je naglasio da ostaje na mjestu premijera zbog toga što ima parlamentarnu grupu na koju može da se osloni i da bi mu, u protivnom, bilo teško da obavlja tu dužnost.

On je rekao i da treba raspraviti da li je dilema postavljena pred vladu – sporazum ili “Grexit” – na mjestu ili nije.

“Ako neko misli da je ta prijetnja realna, mora da razmotri i posljedice nesklapanja sporazuma”, rekao je grčki premijer.

Govoreći o alternativama koje Grčka ima pred sobom, Cipras je rekao i da bi prihvatanje plana njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji predviđa i privremeni izlazak Grčke na najmanje pet godina iz eurozone, sa sobom nosi i element koji bi srušio vladu.

Ministar finansija Euklid Cakalotos, poručio je da grčka ljevica treba da prevaziđe stare stavove, inače zemlja neće imati budućnost.

“Mi nikad ne uljepšavamo situaciju”, rekao je Cakalotos u parlamentu i dodao da je suviše rano procjenjivati sporazum, jer mnogo toga zavisi od onoga što će se dešavati na političkom nivou u Evropi.

Cakalotos je rekao i da će, tokom narednih nekoliko godina, Evropa biti na provjeri, a neka od pitanja biće i ona sada postavljena Grčkoj vladi – da li poštuje demokratiju, solidarnost i tako dalje.  Poslanici grčkog parlamenta trebalo je da   četvrtka u ponoći da se izjasne o predlogu zakona o strogim mjerama štednje koje međunarodni kreditori zahtjevaju od Atine u zamjenu za dodjelu trećeg paketa pomoći.

Varufakis glasao protiv

Više desetina poslanika Sirize bili su  protiv prijedloga premijera Aleksisa Ciprasa. Među Sirizinim poslanicima koji su glasali protiv zakona nalazi se i bivši ministar finansija Janis Varufakis.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku