hamburger-icon

Kliker.info

Iowa, prva stanica prema Bijeloj kući : Cruz pobijedio Trumpa, Clinton i Sanders neriješeno !

Iowa, prva stanica prema Bijeloj kući : Cruz pobijedio Trumpa, Clinton i Sanders neriješeno !

02 Februara
07:42 2016

cruz1Senator iz  Texasa Ted Cruz sa 28 posto  osvojenih glasova pobijedio je na predizborima Republikanske stranke u američkoj saveznoj državi Iowi, pretekavši milijardera Donalda Trumpa koji je osvojio 24 posto glasova, dok su u Demokratskoj stranci bivša državna tajnica Hillary Clinton i senator iz Vermonta Berniejem Sanders ostali na mrtvoj točki na prvom glasanju za stranačke predsjedničke nominacije. Senator iz Floride Marco Rubio s 23 posto glasova osvojio je treće mjesto na izborima u Republikanskoj stranci.

Prema pristiglim rezultatima sa 95 posto biračkih skupova održanih diljem Iowe, Clinton i Sanders osvojili su oboje blizu 50 posto, a Sanders je proglasio rezultat izjednačenim. Svoje kampanje odlučili su suspendirati bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, koji je na predizborima Republikanske stranke osvojio manje od dva posto glasova te bivši guverner savezne države Maryland Martin O'Malley koji je na ovim izborima u Demokratskoj stranci osvojio manje od jedan posto glasova.

Cruzova pobjeda i Rubijev dobar rezultat mogli bi smanjiti Trumpov zamah čija je kandidatura alarmirala republikanski establišment te je obilježena brojnim kontroverzama, poput njegovog poziva da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, navodi Reuters. Cruz je tokom svog polusatnog govora ustvrdio da je ovo noć pobjede za hrabre konzervativaca diljem Iowe “i diljem ove velike nacije”. Ustvrdio je da su rezultati pokazali da kandidata neće izabrati medij, washingtonski establišment ili lobisti.

Trump čestitao suparniku

Trump je čestitao svom protukandidatu, istaknuvši da očekuje da će osvojiti nominaciju Republikanaca za predsjedničke izbore. Iowa, agrarna i politički umjerena savezna država u središnjem dijelu SAD-a, tradicionalno prva glasa na predizborima za stranačke predsjedničke nominacije za predsjedničku nominaciju od 1972.

Ostalih 49 država glasat će kasnije u dugom predizbornom procesu sve do juna  , a zatim će svoje delegati poslati na završne nacionalne stranačke konvencije u julu  na kojima će se odrediti demokratski i republikanski kandidati za predsjedničke izbore koji će se održati 8. novembra . Iduća država u predizbornom procesu je New Hampshire 9. februara.

Iowa nije važna zbog broja delegata koji je zanemariv, tek jedan posto, nego je vrijedna simboličkoj razini jer određuje ton i tempo nastavka predizbora. U poljoprivrednoj državi u središnjem dijelu SAD-a natjecalo se ukupno jedanaest republikanskih i tri demokratska kandidata.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku