hamburger-icon

Kliker.info

Inzkovo jednostavno riješenje : Samo je jedan izlaz iz krize, političari moraju da stave interese građana ispred svojih

Inzkovo jednostavno riješenje : Samo je jedan izlaz iz krize, političari moraju da stave interese građana ispred svojih

19 Oktobra
06:00 2011

 

Šest najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini snosi i najveću odgovornost za trenutnu situaciju u zemlji i za činjenicu da je prošla cijela godina od izbora, a da još nema vlade na državnom nivou.Kazao je ovo u intervjuu za srbijanske "Novosti" Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH"Ima, istina, i nekih pozitivnih vijesti. Na nedavnom sastanku u Brčkom stranački lideri su razgovarali o konkretnim pitanjima. Pritom, ima i najava o skorom dogovoru u vezi sa formiranjem vlasti u dva BiH kantona", kazao je Inzko.

– Uliva li to nadu da smo na kraju disfunkcionalne politike u BiH?

Uliva, ali građani ove zemlje zaslužuju više od utiska da njihovi politički lideri razgovaraju. Njih treba uvjeriti da su stranke koje su osvojile najviše glasova na izborima sposobne da formiraju koaliciju, koja je u stanju da se nosi sa mnoštvom gorućih pitanja sa kojima se ova zemlja suočava. Građanima su potrebne institucije koje donose i sprovode reforme, usmjerene ka rješavanju njihovih problema i poboljšanju njihovih života.

– U javnosti se pojavila informacija o odlasku OHR-a.
 
Mandat OHR se nije promijenio. Program "5+2" koji je definisalo Vijeće za imaplementaciju mira i dalje je na snazi. Kao i u pogledu zatvaranja OHR. Bilo koja odluka koja se tiče relociranja OHR treba da bude donesena u Upravnom odboru Vijeća za imaplementaciju mira.

– Da li domaći političari bez uključivanja OHR uopšte mogu da postignu dogovor?

– Mogu i moraju da ga postignu. To je njihov posao. Međunarodna zajednica može pomoći političkim liderima da razmotre različite elemente koji im mogu pomoći da se dogovore, ali oni su odgovorni za postizanje dogovora. Birači su im u oktobru prošle godine dali svoje povjerenje i oni moraju da ispune obećanja i opravdaju povjerenje. Odgovornost za ovu zemlju je u njihovim rukama. Samo je jedan izlaz iz krize, političari moraju da stave interese građana ispred svojih. Jasno je da politički zastoj ne može donijeti nikakvu korist građanima.

– Hoće li se OHR, ipak, uključiti u proces formiranja vlasti?

Postoji proces koji vode domaći politički lideri. U Brčkom je taj proces konačno krenuo naprijed, sada isti ti lideri moraju nastaviti razgovore, sve dok se ne nađu rješenja. Krajnje je vrijeme da naprave taj odlučujući korak. Moraju uložiti dodatne napore da bi postigli kompromis. Oni koji nisu spremni na kompromise ni godinu dana nakon izbora treba dobro da razmisle o posljedicama koje trpe obični građani zbog njihovog nedjelovanja. Iz moje perspektive, najvažnija stvar je da se uspostavi Vijeće ministara u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da ono počne da ostvaruje rezultate u pogledu davno zakašnjelih reformi, tako da ostvarimo puno poštovanje i implementaciju Mirovnog sporazuma i pomake prema punoj euroatlantskoj integraciji. Moja kancelarija je spremna da pomogne, ali mi nećemo preuzeti na sebe posao domaćih političara.

– Kakve su reakcije međunarodnih zvaničnika na spori proces formiranja vlasti u BiH?

Naravno da je međunarodna zajednica zabrinuta činjenicom da je napredak BiH prema članstvu u EU i NATO previše slab i previše spor. Ipak, moram reći da međunarodna zajednica ne može doći do rješenja, ona može samo pomoći vašim liderima da razmotre ta pitanja sa različitih aspekata. Posljedice po građane BiH zbog blokade konstituisanja vlasti na svim nivoima već su vidljive. Dok se sve susjedne zemlje kreću napred prema EU, BiH ide unazad. S. Mišljenović (VN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku