hamburger-icon

Kliker.info

Inzko nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a : Neke stranke djeluju najbolje kad pokrenu sukobe

Inzko nakon sjednice Upravnog odbora PIC-a : Neke stranke djeluju najbolje kad pokrenu sukobe

08 Decembra
16:57 2017

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko održao je danas pres-konferenciju nakon zaključivanja sjednice Upravnog odbora PIC-a.Inzko je javnosti predstavio zaključke sa sjednice i otkrio detalje razgovora. Kazao je da unutar Upravnog odbora PIC-a postoje različito gledanje na određenje teme i procese, ali da sve članice imaju isti cilj.

”Iako postoje različito gledanje na stvari, mi imamo isti cilj. Mi smo svi opredijeljeni da podržimo teritorijalni integritet. Kada govorimo o Ruskoj Federaciji, Ruska Federacija dala je punu podršku Vijeću sigurnosti u njihovoj odluci u produženju mandata EUFOR-a. Jučer smo se fokusirali na razvoj situacije u odnosu na juni, govorili smo o izbornim pitanjima, o vladavini prava, o procesima vezanim za put BiH ka EU. Bavili smo se ekonomskim izazovima kojima se suočava BiH. Nažalost, imamo oblasti u kojima postoje podjele i neslaganja, a politički akteri nisu našli neki pristup koji vodi koncenzusu. U nekim slučajevima reforme su potpuno stale”, kazao je danas Inzko na pres-konferenciji, prenosi N1.

On je izrazio nadu da će doći do napretka u popunjavanju Upitnika koji treba dostaviti.

”Vi znate da ima veliki broj pitanja koja treba popuniti. Imamo oko 500 pitanja koja su najteža, ali njih se ostavilo za kasnije. Moram reći da se nastavljaju negativni trendovi, mnogi su izrazili žaljenje zbog retorike koja vodi ka podjelama. Mi se ne susrećemo tako često i to su bile između ostalog teme o kojima smo razgovarali. Jedna od tema bila se odluke Haškog tribunala. Imali smo period u kojem su izgubljena finansijska sredstva zbog prepucavanja političkih stranaka. Također, nismo vidjeli napredak koji je potreban da bi se Ured zatvorio”, dodao je Inzko, a potom je govorio i o retorici političara u Bosni i Hercegovini s posebnim akcentom na poruke koje stižu iz entiteta Republika Srpska.

”RS nastavlja sa svojim izjavama, govori se o BiH kao uniji država, ali znate da je RS sastavi dio BiH, da je ona entitet i da ona nije država ni u kom smislu. BiH je jedinstvena država koja je dosta decentralizirana, ali mi želimo da ona bude funkcionalnija. Vanjska politika je isključiva nadležnost državnih institucija. NSRS je donijela odluku o referendumu, odnosno o stavljanju odluke van snage, jer je bilo jasno da je u pitanju kršenje Daytona.

Što se tiče Federacije, imali smo iste probleme koji su i dalje prisutni jer nema zajedničke politike, odnosno ciljeva. Predizborna kampanja je već započela i o tome smo razgovarali. Neke stranke najbolje djeluju kad pokrenu sukobe. Potrebno je donijeti odluke i nastaviti reforme, da iskoristimo ove vrijeme do izbora kako bi nešto bilo učinjeno prije nego dođe do novih izbora vlasti. Razgovarali smo o nekim rješenjima”, rekao je Valentin Inzko danas.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku