hamburger-icon

Kliker.info

Investicijska konferencija u Srebrenici : Vučić se poklonio žrtvama, obećao donaciju od 10 miliona KM

Investicijska konferencija u Srebrenici : Vučić se poklonio žrtvama, obećao donaciju od 10 miliona KM

11 Novembra
14:48 2015

– Vaš dolazak u Srebrenicu je znak opredjeljenosti za izgradnju bolje i prosperetnije Srebrenice što nas sve koji ovdje živimo veoma raduje i ohrabruje. Građani Srebrenice su vrijedni ljudi. Mi smo inteligentan i marljiv narod. Volimo ovaj kraj i želimo njegov prosperitet, rekao je Duraković na početku govora.

Dodao je da je Srebrenica bogata prirodnim potencijalima što otvara mogućnost za investiranje u različite oblasti života, te istakao da ovo područje ima posebno povoljne uslove za razvoj poljoprivrede, turizma i industrije.

Ipak, kazao je Duraković, Srebrenica se uprkos svim preduslovima ne razvija, a broj nezaposlenih je jednak broju zaposlenih. Ulaganja su mala i nedovoljna, smatra Duraković, a Srebrenica je politički, a ne privredni interes zbog čega nazaduje i propada, prenosi Al Jazeera Balkans.

Od Srebrenice načiniti privlačnu turističku destinaciju

– Treba da donesemo hrabre odluke koje će pokazati naše iskrene namjere. Prije svega, treba donijeti odluku o nastavku gradnje Banje Guber, koji će od Srebrenice načiniti privlačnu regionalnu i evropsku destinaciju banjskog turizma, rekao je Duraković.

On je rekao kako je pitanje plaćanja odštete zbog potopljenog zemljišta gradnjom HE Bajina Bašta i Zvornik važno za razvoj Srebrenice i kako se nada da je to pitanje riješeno na zajedničkoj sjednici VM BiH i Vlade Srbije.

Radojica Ratkovac, akcionar AD Banja Guber Srebrenica, predstavio je potencijale ove banje i projekat njenog oživljavanja, te dodao da je ukupna vrijednost investicije 30 miliona eura.

– Mi radimo i kompleks Argentaria, dva kilometra prema gradu Srebrenica, i dio tog kompleksa od 9.000 kvadrata s 200 ležajeva. Nadamo se da ćemo to iduće godine u junu pustiti, naveo je Ratkovac i istakao da se nada se da će ga podržati i Vlada Republike Srpske, a posebno se nadam da će ga podržati Milorad Dodik.

– Siguran sam da ovaj projekat ima mogućnost i budućnost, rekao je Ratkovac o projektu koji bi realizacijom mogao otvoriti blizu 350 novih radnih mjesta.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je istakla da će Vlada pružiti punu podršku realizaciji projekata u Srebrenici, a MIlorad Dodik, predsjednik RS-a, je izrazio zadovoljstvo što se Investicijsko-razvojna konferencija dešava upravo u Srebrenici jer, kako kaže, ovaj grad želi vidjeti kao razvijen.

Postigli smo dobar rezultat

– Država ne može da napravi fabrike, ali može da obezbjedi stimulanse za one koji to žele, kazao je Dodik, ukazujući na važnost Guber banje, kao i mosta Bratunac – Ljubovija.
– Želim da vlasti BiH ovaj prelaz tretiraju kao značajan robni prelaz, i mislim da zajedno možemo mnogo da učinimo, dodao je Dodik.
Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić je istakao da deset miliona KM idu direktno na račun Srebrenice.
– Ono što kažemo, odmah ispunimo. U ponedjeljak ćete imati veliki novac na računu. Naši ljudi su štedili, postigli smo dobar rezultat, kazao je Vučić.

– Srebrenica je izuzetna ekonomska prilika i dobra ekonomska ponuda. Vijeće ministara će učestvovati sa investicijama u Srebrenici. U pripremi je 12 projekata, koji su izloženi Vijeću ministara, pa ćemo vidjeti za koje projekte ćemo se odlučiti. Učestvovat ćemo i u izgradnji spomen-obilježja Potočari. Vijeće će učestvovati u razvoju Srebrenice, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio se svima koji žele da investiraju u općinu Srebrenica i dodao “Rat i genocid su prva asocijacija za Srebrenicu, pa zato i nema dovoljno investicija. Želimo da razvijamo dobrosusjedske odnose, želimo da se u Srebrenicu vrati život, da se vrate mladi.”

– Neki investitori su prepoznali potencijal ovog kraja, te su investirali novac u u ovdašnje projekte. Pozivam investitore da prepoznaju priliku i da ulože sredstva koja će im se uvećana vratiti, a pritom stvoriti radna mjesta. Želim da u Srebrenicu dolazite što češće i u što većem broju, kazao je Bakir Izetbegović.

(Kliker.info-agencije)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku