hamburger-icon

Kliker.info

INVESTICIJA ILI ILUZIJA STOLJEĆA: “Buroj Ozone” u Trnovu je bosanska verzija “Beograda na vodi”

INVESTICIJA ILI ILUZIJA STOLJEĆA: “Buroj Ozone” u Trnovu je bosanska verzija “Beograda na vodi”

05 Februara
21:03 2015

Buroj ozon1Najavom izgradnje turističkog megakompleksa u Trnovu, najvećeg na tlu jugoistočne Evrope, procijenjenog na oko 4,5 milijardi KM, Sarajevo je dobilo vlastitu inačicu „Beograda na vodi“, razvojnu iluziju utemeljenu na bujnoj mašti političara lokalnog formata.

Naravno da je izgradnja turističkog kompleksa u Trnovu ekonomski opravdana, no san o izgradnji najvećeg turističkog kompleksa na evropskom jugoistoku potpuno je nerealan jer višestruko prevazilazi realnu turističku potražnju. O tome svjedoče postojeći hotelsko-turistički objekti ranije izgrađeni na podnožju Bjelašnice (Babin do) koji i tokom najuspješnijih zimskih sezona posluju na samoj granici profitabilnosti.

Najmanji je problem izgraditi hotele, restorane, teniske terene, luksuzne vile, šoping centre, ali sve to pretvoriti u profitabilan i održiv biznis zahtijeva ne samo vrhunsku menadžersku vještinu, nego prije svega realnu ekonomsku podlogu – snažnu privredu i milionsko stanovništvo koje, osim slobodnog vremena, ima i dovoljno novca za turističku potrošnju.

CJELOGODIŠNJI TURIZAM

Istina, investitor iz Dubaia, Buroj Property Development, prema riječima direktora Ismaila Ahmeda bin Sultana, ima nešto drukčiju koncepciju poslovnog profila turističke ponude na Trnovu. Ovaj mladi arhitekta, koji je menadžerske vještine učio na prestižnim školama u Londonu, ne vidi poslovnu šansu u varljivom zimskom turizmu, nego prije svega u cjelogodišnjoj turističkoj ponudi, s turističkom špicom u vrelim mjesecima ljeta, kada milioni bogatih Arapa bježe od paklenih vrućina Katara, Kuvajta, Emirata, u potrazi za svježim zrakom, zelenilom i hladnom vodom. To je već isprobani recept koji daje odlične poslovne rezultate na Ilidži i Fojnici, općinama čiji su hotelsko-turistički kapaciteti nedovoljni da prihvate pravu navalu arapskih turista, osobito u razdoblju od maja do kraja septembra.

Do prije pet-šest godina, vlasnici ilidžanskih hotela jedva su držali glavu iznad vode, svi su bili do grla zaduženi i svi su izlaz tražili u prodaji nerentabilnog biznisa. Sve se iz temelja promijenilo nakon što je uspostavljena izravna aviolinija između Sarajeva i nekoliko gradova Persijskog zaljeva. Ne samo da su doslovno preko noći popunjeni svi raspoloživi hotelski kapaciteti, nego su i nebrojeni okolni stanovi i kuće pretvoreni u prilično unosne turističke apartmane. A uz sve to, arapski investitori krenuli su u potragu za slobodnim parcelama na kojima bi gradili turističke apartmane.

Evo i nekoliko statističkih podataka koji potvrđuju sliku na terenu. Već desetak godina zaredom, Sarajevo bilježi snažan rast turističkih posjeta, redovno iznad 10 posto. U protekloj godini, Sarajevo je posjetilo više od 300 hiljada turista, odnosno 100 hiljada više nego 2008. godine, pri čemu je zanimljiv podatak da turisti iz Kuvajta u ukupnom broju dolazaka sudjeluju sa svega 1,6 posto, no prema broju ostvarenih noćenja nalaze se na trećem mjestu, s učešćem od oko 6 posto. Statistički podaci govore da Kuvajćani u prosjeku borave u Sarajevu 15 dana, i to isključivo u razdoblju od maja do septembra.

MODEL TURSKE ALANJE

Fenomen snažnog uspona turskog turizma također se zasniva na cjelogodišnjem turizmu: tokom tri ljetna mjeseca, hiljade hotela u Alanji, Bodrumu, Kasu, Kemeru zaposjednu milioni turista iz cijelog svijeta, no od septembra do juna ovi hoteli ne ostaju prazni, jer s početkom jeseni dolazi stotine hiljada Evropljana, mahom penzionera, koji u turskim hotelima žive punih osam mjeseci, od septembra do maja. Računica je jasna: prosječna temperatura u Alanji ni tokom zimskih mjeseci ne pada ispod 20 stepeni, što u kombinaciji sa osjetno nižim cijenama usluga i namirnica predstavlja neodoljiv mamac za bogati sloj zapadnih Evropljana u penziji.

Investitor iz Dubaia Ismail Ahmed bin Sultan sličnu poslovnu koncepciju namjerava razviti i u Trnovu, u golemom turističkom gradu koje je nazvao „Buroj Ozone“. Općina Trnovo, smještana na obroncima pet planina – Bjelašnice, Igmana, Treskavice, Visočice i Jahorine – nudi izobilje netaknute prirode senzacionalne ljepote, čiste vode i svježeg zraka. „Bjelašnica je lijepa čak i zimi“, krilatica je lokalnih turističkih djelatnika, kojom akcentiraju neslućeni potencijal ljetnog planinskog turizma. Ono što je Alanja zimi za bogate Nijemce, to je (potencijalno) Trnovo ljeti za bogate Arape.

(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku