hamburger-icon

Kliker.info

Internacionaliziranje Trgovske gore : BiH predlaže Hrvatskoj da nuklearni otpad odlaže u Sloveniji

Internacionaliziranje Trgovske gore : BiH predlaže Hrvatskoj da nuklearni otpad odlaže u Sloveniji

17 Septembra
16:30 2019

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministrica prostornog uređenja i okoliša Republike Srpske Srebrenka Golić u utorak su pozvali hrvatsku vladu da odustane od planova gradnje odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori i predložili kako bi najbolje bilo da se otpad odlaže u Sloveniji.

Crnadak i Golić sastali su se u Banjoj Luci uoči odlaska šefa bosanskohercegovačke diplomacije na zasjedanje opšte skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi Hina.

Crnadak je ranije najavio da će na tom skupu internacionalizirati pitanje gradnje odlagališta na Trgovskoj gori u općini Dvor.

„Cilj današnjeg radnog sastanka bio je da Crnadka upoznamo sa detaljima o tome što smo učinili i što smo sve pisali vlastima Hrvatske da odustanu od ovog lokaliteta i da izmjeste odlaganje radioaktivnog otpada u mjesto Vrbina kao što su im predlagali kolege iz Slovenije“, kazala je Golić novinarima.

Slovenija u Vrbini, u neposrednoj blizini nukelarne elektrane Krško gradi novo odlagalište nuklearnog otpada u kojem bi, prema jednom prijedlogu, Hrvatska odlagala „svoj dio“ otpada iz elektrane o kojem je dužna skrbiti. No, troškovi ne bi smjeli biti veći od onih u drugoj potencijalnoj lokaciji, bivšoj vojarni „Čerkezovac“ na Trgovskoj gori.

Golić najavila masovne proteste

U BiH drže kako Hrvatska nema puno izbora i najavljuju da će učiniti sve da spriječe odlaglište na Trgovskoj gori jer ga smatraju prijetnjom po svoj okoliš, posebno za općine koje gravitiraju rijeci Uni.

„U prilici smo ponuditi čvrste argumente i činjenice u našu korist, konkretno i detaljno obrazloženje zašto to odlagalište ne treba biti na Trgovskoj gori. Ne treba biti tu gdje će ugroziti stotine tisuća ljudi“, izjavio je Crnadak najavivši poduzimanje „svih raspoloživih mjera“ kako bi Hrvatska odustala od Trgovske gore.

Golić je najavia kako će na bosanskohehcregovačkoj strani granice 27. septembra održati masovni protesti na kojima očekuje i predstavnika hrvatskih općina uz Unu.

„Još jednom apeliramo na vlasti Hrvatske – promijenite odluku, odlažite svoj otpad na jednoj od sedam lokacija koje ste ranijim dokumentima predvidjeli, odnosno najbolja je lokacija mjesto Vrbina koju predlaže Slovenija, odmah na mjestu nastanka uz nuklearnu elektranu Krško“, izjavila je Golić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku